Vodostaji Zete i Morače u padu

 Vodostaji Zete i Morače u padu

Foto: Pobjeda

Prestanak padavina povoljno će se odraziti na vodostaj rijeka kaže hidrolog Darko Novaković. Ističe da se već bilježi pad nivoa vode Morače i Zete.Imali smo sreće, dodaje Novaković, jer je zbog sušne godine vodostaj Skadarskog jezera bio nizak, inače bismo sa padavinama prethodnih dana imali mnogo više problema.

„Već od 11. januara vodostaji rijeka su u padu. Imali smo kišnu epizodu, međutim to nijesu neuobičajeni vodostaji za naše rijeke jadranskog sliva“, kaže hidrolog u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe da su vodostaji Morače i Zete u padu.

„Jezero već uravnjava tu svoju plimu. Mirno je, došlo je do nekih 8,30 do 8,40 metara nadmorske vidine, to jesu velike vode, ali nijesu ekstremno velike“, kaže on.

Dodaje da je nivo rijeke Zete vio veći nego u prethodnih deset godina.

 „Imali smo baš niske vodostaje, bio je dug sušni period. Kada imate tako nizak nivo jezera, sa ovim padavinama nije došlo do problema, međutim da nije bila tako sušna godina, da je nivo bio srednji, vodostaj bi bio dva metra viši, što bi već bio problem“, kaže Novaković.

Obod skadarskog jezera, Ponari, dolina Bojane, Bjelopavlićka ravnica, a kada je riječ o dunavskom slivu to je dolina Lima oko Berana.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja