Vučinić: MVP da se posveti rješavanju teškog položaja preostalih crnogorskih porodica na Kosovu

 Vučinić: MVP da se posveti rješavanju teškog položaja preostalih crnogorskih porodica na Kosovu

Foto: Radnička partija

Kao poslanik Skupštine Crne Gore vrlo sam zabrinut zbog ponižavajućeg položaja i diskriminatorskog odnosa prema crnogorskom narodu na Kosovu. Sve ranije Vlade koje su činili Demokratska partija socijalista i njeni sateliti, ne samo da nijesu ništa uradile da urede formalno-pravni položaj crnogorske zajednice na Kosovu već su u saglasju sa kosovskim režimom bili direktni saučesnici i kreatori sistematskog uništavanja crnogorskog bića, tačnije, ustavnog etnocida nad 28 000 Crnogoraca na tim prostorima, kazao je predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić.

,,Unazad četiri godine tu pogubnu i zlonamjernu politiku prema našem narodu a na štetu države Crne Gore sprovodila je crnogorska ambasada u Prištini na čelu sa Ferhatom Dinošom. Kvazidiplomatom koji je do sada samo uspio da zaposli članove uže i šire familije u institucijama Kosova“, navodi Vučinić u saopštenju.

On ističe da od ministra vanjskih poslova očekuju da se pod hitno posveti rješavanju nedopustivo teškog i ponižavajućeg položaja preostalih crnogorskih porodica na Kosovu.

,,Prvi korak mora biti opoziv Dinoše i smjena cjelokupnog osoblja unutar pomenute ambasade, zatim postavljanje ozbiljnog i iskusnog karijernog diplomate koji će iskrenim zalaganjem doći do rješavanja ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti crnogorske zajednice u Skupštini Kosova.

Da bi došlo do priznavanja naše zajednice kao ustavne kategorije neophodno je da kosovska Vlada pod hitno započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice koju je usvojila 2016. godine, a koja je od tada do danas samo mrtvo slovo na papiru.

Nužno je preduzimanje afirmativnih aktivnosti za crnogorsku zajednicu koja živi na Kosovu, sa posebnim naglaskom na očuvanju i unapređenju sveobuhvatnog položaja i indetiteta ove zajednice. Na način da što će se sačuvati i učiniti funkcionalnim Razvojni centar “Petar II Petrović Njegoš” u Prištini. Bez manjeg značaja potrebna je raditi na zaštii grobalja pravoslavnih Crnogoraca koja su ponovo i sve češće na udaru vandala. Pored svega navedenog, država Crna Gora mora vratiti nasilno oduzetu imovinu našem narodu i učestvovati u obnovi njihovih porušenih i zapaljenih kuća stvarajući tako uslove za održivi opstanak“, zaključio je Vučinić u saopštenju.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja