Vučinić: Nekadašnji jugoslovenski i crnogorski gigant rođendan dočekuje u najgorem stanju od početka rada

 Vučinić: Nekadašnji jugoslovenski i crnogorski gigant rođendan dočekuje u najgorem stanju od početka rada

Foto: Radnička partija

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, povodom godišnjice rada nikišićke Željezare, ističe da svoj 64 rođendan nekadašnji jugoslovenski i crnogorski gigant dočekuje u najgorem stanju od svog početka rada.

Bivši režim na čelu sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem 2012.  godine doveo je turskog investitora i predstavio ga kao ozbiljnog partenra koji je uvod za stratešku saradnju Crne Gore i Turske. Kako su radnici željezare i građani Crne Gore prošli u toj saradnji najbolje govori sama prodaja željezare koja je zajedno sa novim postojenjem peći kapaciteta od 60 tona u vrijednosti cca 30.000.000 eura prodata za nešto više od 15.000.000 eura”, navodi Vučinić.

Ističe da mnoga obećanja nijesu ispunjena.

,,Obećano je 500 novih radnih mjesta i proizvodnja nemogućih 400 000 tona godišnje. Danas u Željezari radi jedva 300 radnika koji proizvode nešto manje od 20.000 tona godišnje”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, od kad je Toščelik preuzeo menadžment u željezari, svi parametri koji kvalifikuju poslovanje fabrike su u kontinuiranom padu.

,,Toščelik je izgubio preko pola tradicionalnog tržišta koje je decenijama kupovalo proizvode iz nikšićke željezare. Reklamacije su došle sa procentnog nivoa na 30 do 40 odsto što znači da je svaki treći ingot koji prodaju vraćen. Uvidom u registar privrednih subjekata Toščelik trenutno ima 45 miliona akumulisanih gubitaka”, naglašava Vučinić.

Kako je dodao, umjesto da je bivša vlast koristila dobre odnose sa menadžmentom da pomogne radnicima, ona je od željezare samo pravila reklamu u predizbornim kampanjama.

,,Radnici su  dovedeni u najamnički položaji i njihova bezbjednost tokom rada je ugrožena, jer poslodavac ignoriše zakon o zaštiti na radu. Prekovremeni rad se ne plaća! Iako je inspekcija rada kaznila pravno lice sa 5000 eura i naložila isplatu prekovremenih sati, kazna je plaćena ali isplate radnicima nije bilo”, navodi Vučinić.

Prvog septembra 2019. godine menadžment je, dodaje, smanjio lični dohodak radnika za 10 odsto pravdajući to nepovoljnom situacijom na tržištu.

,,Solidarni radnici su nevoljno pristali brinući za opstanak svoje fabrike koja je jedini izvor egzistenicije za njihove porodice. Iako je dosta puta obećavano, godinama unazad nema nikakvog povećanja zarada radnicima. Za 38 radnika željezare donesena je odluka da se u potpunosti ukine staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem odnosno da se ukinu beneficije, dok je za 50 radnika beneficirani radni staž umanjen sa tri na dva mjeseca po godini radnog staža. Po prvi put od kad posluje nikšićka Željezara radnici na teškim radnim mjestima su izgubili beneficije”, kazao je Vučinić.

Sve je to, naglašava, u suprotnosti sa članovima pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje (Službeni list CG br. 71­ 2010).

,,Ovo je već treći put da u javnosti  kao predsjednik Radničke partije iznosim porbleme radnika Toščelika. Do sada nije bilo mogućnosti da se država  pobrine za probleme radnika, jer nije bilio političke volje. Sada kad smo dio većine imamo još veću obavezu prema željezarcima i željezari. U proces pomaganja nekadašnjem gigantu uključićemo Vladu Crne Gore, kao i parlamentarne odbore i istražiti sve detalje od načina na koji je kupljena željezara do današnjeg poslovanja Toščelika. Ako menadžment Toščelika ne zna da vodi nikšićku željezaru, sigurni smo da bivši kadar koji je protjeran lošim uslovima rada ima dovoljno znanja i iskustva da opet vodi željezaru”, navodi Vučinić.

Sindikatu i radnicima željezare u ime Radničke partije čestita dan fabrike u nadi i iskrenom zalaganju da sljedeći dočekaju u boljim uslovima.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja