Vuković: Crnogorski jezik je branio Njegoš, a danas Čirgić

 Vuković: Crnogorski jezik je branio Njegoš, a danas Čirgić

Izvor: YT printscreen

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić nijesu došli na današnju sjednicu Odbora za prosvjetu, a Bratić je uputila dopis predsjedniku Odbora Damiru Šehoviću u kom je navela da zbog održavanja sjednice Vlade nije mogla prisustvovati sjednici Odbora.

U dopisu je istakla da će se Ministarstvo prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnosti ponašati u skladu sa propisima i da je taj resor ispunio sve obaveze prema toj obrazovnoj ustanovi. 

Skupštinski Odbor po dnevnom redu dana  razmatra informaciju o statusu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCKJ) u kontekstu primjene instituta privremenog finansiranja.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković postavila je pitanje zašto Spajić i Bratić nijesu došli na sjednicu, navodeći da ne mogu bježati od dijaloga i da se pitanje Fakulteta za crnogorski jezik ne može stavljati pod tepih. 

„Udarili su na jednu važnu kulturnu instituciju. Odgovaraće svakog dana za to što su nam uradili. Crnogorski jezik nikad nije bio oruđe nacionalizma. Naprrotiv, crnogorski jezik je bio oruđe internacionalizma. Ovim jezikom smo branili svoj identitet. Crnogorski jezik su branili i Njegoš i Sveti Petar Cetinjski i Lalić i Zogović, a danas ga brani i dekan Fakulteta Adnan Čirgić kog pokušavate u javnosti da satanizujete. Vulgarizujete ono što Fakultet za crnogorski jezik radi sve ovo vrijeme“, dodala je ona. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja