Vuković prezentovao nove dokaze, tvrdi da Backović nezakonito zapošljava

 Vuković prezentovao nove dokaze, tvrdi da Backović nezakonito zapošljava

Foto: Demokrate CG

Nemanja Vuković, potpredsjednik Demokrata Nikšić, prezentovao je nove dokaze u prilog tvrdi da je direktorica JPU ,,Dragan Kovačević“, gospođa Radmila Backović, zloupotrijebila službeni položaj.

Sopštenje prenosimo u cjelosti:

Budući da je gospođa Backović „kategorično“ odbacila i kao neistinito kategorisala ono što smo prezentovali na jučerašnjoj pres konferenciji, dužni smo joj, istine i cjelokupne javnosti radi, osvježiti pamćenje i dodatno pojasniti da se ne radi o neosnovanim, neargumentovanim i neodređenim, već o dokumentovanim i činjenično potkrijepljenim dokazima.

Naime, uvažena gospođo Backović, da ste zaključili 8 Ugovora o radu na neodređeno vrijeme, bez raspisanog javnog konkursa i oglašavanja slobodnih radnih mjesta, a što je u suprotnosti sa članovima 101 i 101a Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, nijesu utvrdile niti Demokrate niti Nemanja Vuković, već Uprava za inspekcijske poslove u Zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru broj 0204/2-288, od 16 oktobra 2018. godine.

Drugo, u istom Zapisniku, uvažena gospođo Backović, Uprava za inspekcijske poslove konstatuje da ste, bez saglasnosti Ministarstva prosvjete, pristupili zaključivanju Ugovora o radu na neodređeno, odnosno transformaciji radnog odnosa, za 10 zaposlenih, a što je u suprotnosti sa članom 101c Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Treće. Da ste zaposlenima u predškolskoj ustanovi na čijem ste čelu onemogućavali pravo na transformaciju radnog odnosa, takođe nijesu konstatovale i utvrdile Demokrate na pres konferenciji, već pravosudni organ u izrečenoj presudi.

Takođe, Izvještaju o reviziji, koji nijesu sprovele Demokrate, već Državna revizorska institucija (DRI), u stavki 9 se navodi da su prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad za troškove ishrane djece u 2014. godini ostvareni u iznosu od 222.748,79 eura, a da su troškovi Ustanove za ishranu djece, evidentirani u Glavnoj knjizi Ustanove iznosili 108.061,90 eura. Dakle, razlika između ostvarenih prihoda za finansiranje ishrane djece i troškova nabavke prehrambenih proizvoda za ishranu djece iznosi 114.687,89 eura. DRI u Izvještaju konstatuje da je ta razlika iskorišćena za finansiranje izdataka (ostalih ličnih primanja, rashoda za materijal, rashoda za usluge, rashoda za tekuće održavanje i ostalih), koje je, shodno članu 136 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, trebalo obezbijediti iz sredstava budžeta Crne Gore. Članom 35 istog Zakona, propisano je da troškove ishrane plaćaju roditelji, a članom 7 da je djelatnost ustanove neprofitabilna. Ovo je, gospođo Backović, dokaz nezakonitog trošenja novca roditelja, a ovo je, podcrtavam, utvrdila državna institucija.

U stavki 11, Izvještaja o reviziji koju je sprovela Državna revizorska institucija (DRI), konstatuje se i da ste, gospođo Backović grubo prekršili Zakon o javnim nabavkama, koji, u članu 30, jasno propisuje da ukupna vrijednost javnih nabavki putem neposrednog sporazuma ne može preći vrijednost od 9% izvršnog budžeta. Vi ste, ako Vam je i to nepoznato, od ukupnog izvršnog budžeta koji je iznosio 216.744,73 eura, putem neposredne pogodbe realizovali javne nabavke u iznosu od 76.589,74 eura, što je 35,33% ukupnog izvršnog budžeta. Ovo djelo, gospođo Backović, spada u krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Da je Vaš treći mandat na mjestu dirketorice JPU Dragan Kovačević Nikšić nezakonit, nisu izmislile Demokrate, već je to, gospođo Backović, propisano u članu 78a Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Uz sve navedeno, i ne čudi nas što se nijeste osvrnuli na ugovor koji smo ekskluzivno prezentovali, a koji je štetan i suprotan propisima.

Osim toga, pošto ste očigledno neobaviješteni, javnosti na uvid, a Vama na osvježavanje pamćenja, pored ostalog, stavljamo i zahtjev koji je petoro zaposlenih u JPU Dragan Kovačević uputilo Centru bezbjednosti Nikšić, i to 10. 09. 2019. godine. S tim u vezi, pozivamo Vas da javnosti saopštite, zašto izlažete pritiscima i mobingu zaposlene koji su tražili zaštitu od Uprave policije kao i one koji su potpisnici peticija i učesnici litija organizovanih povodom anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

Dakle, gospođo Backović, vršite mobing nad zaposlenima, nezakonito zapošljavate, onemogućavate radnike u ostvarenju prava, nezakonito raspolažete finansijskim sredstvima, nezakonito ste prodali staro i kupili novo službeno vozilo, i u konačnom, nezakonito ste na funkciji direkotice JPU ,,Dragan Kovačević“.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još