Zabranjeno kretanje od 21h do 5h ujutru, zabranjen međugradski saobraćaj vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

 Zabranjeno kretanje od 21h do 5h ujutru, zabranjen međugradski saobraćaj vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

Foto: Portal ,,Nikšić“

IJZ predlaže mjere za cijelu državu koje važe do 1., a na snagu stupaju u nedjelju 15. novembra

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT)  je na današnjoj sjednici donijelo odluku da će ograničiti kretanje u cijeloj zemlji od 21h do 5h, zabranjen je  međugradski  saobraćaja vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

Nove mjere:

– zabrana kretanja od 21h do 5h uz izuzetke (obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi)

– Najviše 4 osobe zajedno na otvorenom

– Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom (od petka u ponoć do nedjelje u ponoć)

– Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druge vrsta slavlja)

– Vjerski obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika

– rad svih ugostiteljskih objekata od 7h do 20 h

-Omogućiti rad ugostiteljskih objekata uz mjere kako bi se minimizirala opasnost širenja virusa, upotreba maski i na otvorenom i u zatvorenom osim tokom konzumacije hrane i pića

– Objekti uslužne djelatnosti i tržišne djelatnosti moraju imenovati odgovorno lice da se stara o mjerama u objektima, koje se moraju poštovati

-Rad fitnes centara i teretana uz korišćenje maski. Zabranjeni grupni treninzi

– Zabrana posjete domaćinstvima

Direktor Instituta za javno zdravje Boban Mugoša, kazao je da je sitacija veoma složena i da ide ka dramatičnoj.

‘IJZ je smatrao da treba da uvedemo lockdown ali morali smo da uvažimo sve najavljene aktivnosti od strane privrednih subjekata, koji su izrazili želju da izađu na ulicu, bune se, grupišu… čime bi se opet doveli u opasnost širenja epidemije“, kazao je on.

“Ove mjere ako se budu poštovale omogućiće sprečavanje širenja epidemije, smanjenja zbnačajnog i nadam se da ćemo doći za ovih 20 dana u jedan mirniji period kada ćemo govoriti o relaksiranju mjera. Potrebno je da svi oni koji su važni i bitni ovome društvu, krenuvši od svih poluga vlastti – Vlade, Skupštine, Institucija da pošalju adekvatne poruke da se mjere poštuju“, dodao je Mugoša.

Sekulić o mjerama u trgovačkim objektima, kafići od nedjelje mogu da rade

“Vidite da je zabrana na području cijele CG pa smo shodno tome predložili da se privredna aktivnost u trgovačkoj djelatnosti organizuje do 20h. Takođe i za ugostitelje i uslužne djeatnosti takođe je do 20 h. Na snazi takođe ostaju mjere koje su eć neko vrijeme definisane. Novina je što je svaki objakat obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu stoji ime i šrezime odgovornog lica koje je dužno da se stara da se mjere primjenjuju“, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Mjere se jednako primjenjuju u cijeloj CG, nezavisno od broja oboljelih u opštinama. Najviše su 4 osobe za stolo, bašte nemaju obaveze stavljanja pleksiglasa, dok unutra imaju obavezu plesiglasa. Plan je da naredba stupa na snagu sjutra veče u pponoć. Ovo napominjem zbog ugostitelja koji bi mogli već u nedjelju da otvore objekte. Vjerujem da će im trebati vremena da obezbijede tražene mjere unutar objekta, ali mogu da otvore terase i bašte. Unutrašnji dio ne mogu koristiti dok ne ispune propisane mjere“, dodala je ona.

Hospitalizovano 313 pacijenata

“Hospitalizovano je 313 pacijenta. 72 u KCCG, u Baru 68, U Beranama je 35 pacijenata, Nikšiću 56 (jedno dijete 2010. godište), u Brezoviku 19, u Kodri šest, Pljevljima 20, Bijelom Polju 30, Kotor pet, Cetinje dva“, saopštio je dr Abdić.

“U CG na mehaničkoj ventilaciji 36 pacijenata, svi se bore za život. Zdravstveni radnici ulažu napore da im pruže neophodnu pomoć i da s epo svim stadardima i protokolima ophode. Ako ne budemo poštovali mjere, sigurno će broj ljudi koji zahtijevaju liječenje biti veći. Dolaze nam sve teži pacijenti. U ovom trenu se preko 450 pacijenata na teritorije PG liječi putem patronažne službe. Koliko je stanje za Podgoricu doseglo jedan momenat govori činjenica da je krizni tim DZ PG obavijestio nacionalni krizni tim za formiranje još dvije krizne ambulante na Zlatici“, saopštio je Abdić.

Apel građanima da poštuju mjere

“Imamo porast inficiranih zdravstvenih radnika – 155 po našim podacima. Jedan dio je i na bolničkom liječenju. Apelujem na sve građane u CG da zaista poštujemo mjere. Ako ih ne budemo poštovali brojke će rasti a onda smo u problemu. Ljekari devet mjeseci ne gledaju bijelog dana. Apelujem na sve građane u CG da zaista poštujemo mjere. Ako ih ne budemo poštovali brojke će rasti a onda smo u problemu. Ljekari devet mjeseci ne gledaju bijelog dana. To su sve teži i teži slučajevi, virus ne bira. Virus nalazi ranjive kategorije kojima zagorčava život. U ovom trenu 36 građana CG se bori za život“, naveo je Abdić.

“Moram reći da ima pomao umora među zdravstvenim radnicima, nije ni čudo. Devet mjeseci kontinuiranog rada. Dajte da ne iscrpljujemo te ljude i da ne testiramo kapacitete u CG“, dodao je on.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još