Zatvaranje objekata može biti fatalan udarac za privrednike i zaposlene u ovoj djelatnosti

 Zatvaranje objekata može biti fatalan udarac za privrednike i zaposlene u ovoj djelatnosti

Foto: Pexels

Odbor za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore upozorava da zatvaranje objekata može biti fatalan udarac za privrednike i zaposlene u ovoj djelatnosti, piše FOS

Kako su naveli, od početka ekonomske krize izazvane novim koronavirusom, preduzeća koja se bave trgovinom odjećom i obućom suočavaju se sa velikim brojem problema koji ostavljaju trajne posljedice na njihovo poslovanje.

“Potpuna dvomjesečna obustava rada koja je godišnji promet umanjila za 17%, otežan uvoz i transport, naglašen sezonski karakter robe, smanjena tražnja i prodaja robe koja dovodi do stvaranja zaliha koje “zarobljavaju” novac, nepostojanje ljetnje turističke sezone – samo su
neki od problema privrednika iz ove djelatnosti koje Odbor za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore izdvaja kao posebno zabrinjavajuće”, ističu u UPCG.

Direktan povod obraćanja Odbora je sve prisutnija informacija u javnosti po kojoj je, shodno odlukama NKT-a, moguće zatvaranje objekata iz ove djelatnosti.

Foto: Pexels

“Imajući u vidu navedeno, Odbor za trgovinu odjećom i obućom upozorava da bi takva odluka bila fatalan udarac od kog se mnogi privrednici iz ove djelatnosti ne bi oporavili. Uvažavajući nezavidnu zdravstvenu situaciju u zemlji, kao i napore koje u pravcu očuvanja javnog zdravlja ulažu nadležni organi, odluku o zatvaranju njihovih poslovnih objekata trgovci odjećom i obućom doživjeli bi kao krajnje neopravdanu i neracionalnu. U tom slučaju, po uzoru na druge djelatnosti, bili bi prinuđeni da brane naše firme, kao i radna mjesta zaposlenih”, navode u UPCG, prenosi FOS

Odbor navodi da ugroženost i neizvjestan opstanak ovih preduzeća nijesu prepoznali donosioci odluka tako da njihova djelatnost, osim dvomjesečnih subvencija minimalnih zarada nakon zatvaranja, nije prepoznata ni u jednom od tri paketa podrške privredi koje je Vlada usvojila.

“Uprkos tome, privrednici iz ove djelatnosti su od samog početka krize pokazali visok stepen odgovornosti kroz poštovanje propisanih mjera, čime je transmisija virusa COVID-19 u njihovim objektima svedena na minimum. Ovakav odnos trgovaca odjećom i obućom prema kriznoj situaciji više puta su javno potvrdili i predstavnici nadležnih inspekcijskih organa”, ističu u UPCG.

Osim odgovornosti u pogledu zdravstvenih izazova, Odbor za trgovinu odjećom i obućom podsjeća da su njihovi privrednici do sada uspjeli da očuvaju radna mjesta zaposlenih, te da ispunjavaju obaveze prema državi kroz plaćanje poreza i drugih davanja.

“Međutim, ukoliko dođe do najavljenog zatvaranja objekata privrednika koji posluju u ovoj djelatnosti, Odbor ističe da je sasvim izvjesno da će i opstanak ovih firmi i radnih mjesta njihovih zaposlenih biti dovedeni u pitanje”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još