Zbog korone opao promet na nikšićkoj zelenoj pijaci, prodavci nemaju olakšice pri plaćanju zakupa tezgi

 Zbog korone opao promet na nikšićkoj zelenoj pijaci, prodavci nemaju olakšice pri plaćanju zakupa tezgi

Foto: Portal ,,Nikšić“

Pandemija izazvana korona virusom negativno je uticala na prodaju i promet na nikšičkoj zelenoj pijaci. Tržnica nije prekidala svoj rad od početka pandemije ali smanjeno kretanje ljudi i zatvorenost uticali su na prodaju.

,,Mi smo čitavo vrijeme radili, borili smo se, ali narod nije izlazio zbog korone, što je uticalo na promet” rekla je za portal ,,Nikšić“  Vesna Bubanja, zakupac tezge.

Otvaranje ulaza u zelenu pijacu koji vodi od Trga slobode, nakon 15 godina, pozitivno je uticao na promet, međutim pandemija je učinila svoje pa je prodaja opet opala. Prodavci kažu da na loše poslovanje utiče i nelojalna konkurencija, prodaja se vrši na više gradskih lokacija, na trotoarima, koju niko ne kontroliše, pa se njihove kolege odlučuju da na tim lokacijama prodavaju svoje proizvode jer  ne moraju izdvajati sredstva za plaćanje prodajnog mjesta.

Foto: Portal ,,Nikšić“

Prodavci od početka pandemije poštuju sve propisane mjere NKT-a, kao i njihove mušterije.

,,Mogu da kažem da je ovo najčistiji dio grada, mi održavamo higijenu , i uvijek smo, ne samo mi već i Komunalno, poštujemo sve propisane mjere, maske nosimo stalno, imamo sva potrebna sredstva, i naši kupci poštuju pravila. S obzirom na to da se u nekim djelovima grada prodaje sir, skorup, jaja bukvalno na ulici kupci znaju da je kod nas sve čisto i uredno”, ističe Bubanja.

Bez obzira na nepovoljne uslove i lošu prodaju cijena zakupa tezgi  je ostala ista, prodavci nijesu imali olakšice pri plaćanju.

,,Cijene su ostale iste, jednu tezgu plaćamo 117 evra, niti smo mi šta pokretali da nam smanje, niti su nam oni smanjivali”, kaže naša sagovornica i dodaje ,,značilo bi nam dosta da se spuste cijene zakupa, još ide zima, značilo bi nam, ovo nam je jedini izvor prihoda.”

 Ono što utiče negativno na prodaju utiče i na poslovanje pijace, koja odavno nije rentabilna,  tvrde iz Komunalnog preduzeća.

,,Nijesmo u mogućnosti da umanjimo cijenu zakupa tezgi jer poslujemo sa gubicima, ne samo zbog pandemije već što imamo mali broj tezgi pod zakup, kao što i sami vidite. U periodu dok se radio tržni centar i zbog ulaza koji je dugo bio zatvoren , kupci su se odvikli od kupovine ovdje a u istom periodu počela je prodaja na određenim lokacijama po gradu, poput onog ispred Treske, i ta nelojalna konkurencija utiče na naš rad. Iako sve ovo utiče i na rad zakupaca tezgi ipak nijesmo u mogućnosti da snizimo cijene zakupa”, rekao je za portal ,,Nikšić” Gaja Čvorović.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još