Zbog žurki u Nikšiću pojačan inspekcijski nadzor

 Zbog žurki u Nikšiću pojačan inspekcijski nadzor

Foto: Unsplash

Uprkos pandemiji  i zabrani okupljanja u Nikšiću se zadnjih dana organizuju dnevne žurke. Juče je registrovano još 67 slučajeva  infekcije sa SARS-CoV-2. Ugostiteljski objekti su nadležnost turističke inspekcije, dok im komunalna policija i službenici policije pružaju asistenciju. U našem gradu je pojačan inspekcijski nadzor ali okupljanja se i dalje organizuju.

,,Juče i prekjuče su bili turistički inspektori, mi smo im pružili asistenciju, to je isključivo njihova nadležnost, međutim oni nijesu uočili nepravilnosti, bili su  na terenu do 17h, nakon toga su počela okupljanja, zato će u narednim danima turistički inspektori biti u Nikšiću, a mi ćemo im i službenici policije pružiti podršku.Isključivo je njihova nadlažnost djelovanje unutar ugostiteljskog objekata”, rekao je za portal ,,Nikšić” Novica Milović.

Foto:rtcg.me

Nadležnost komunalne policije je svedena na preventivno djelovanje otkad je ukinuto Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Zbog neinformisanosti o nadležnostima veliki je pritisak na Komunalnu policiju iako ona pruža asistenciju inspektorima i svim inspekcijskim organima koji su isključivo nadležni za izricanje mjera i pokretanje postupaka.

,,Otkad se ukinuo NKT ukinuta je i funkcija lokalnih štabova, mi smo postupali po odlukama koje je donio Nacionalni štab za inspekcijski nadzor, međutim kako se sve to ukinulo mi nemamo više te nadležnosti, naša nadležnost je kada neko zahtijeva da mu pružimo asistenciju, državnom ili lokalnom organu, mi nemamo više nadležnosti za kontrolu kršenja novih mjera”, pojašnjava Milović.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji, usljed okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije koronavirusa, na snazi će biti i restriktivnije epidemiološke mjere, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Međutim, biće potreban i pojačan inspekcijski nadzor kako bi se spriječilo kršenje mjera.

,,Za praznike ćemo i za Novogodišnji bazar oformiti dva  pozornička rejona, gdje će biti konstantno prisustvo službenika, gdje ćemo preventivno djelovati, upozoravati ljude i za maske i za distancu, u suštini naše djelovanje je preventivno, ne možemo da kaznimo nikog, jedino preventivno da upozoravamo, za praznike ćemo imati pojačanu i patrolnu i pozorničku djelatnost, imaćemo dvije patrole i dvije pozornice će biti otvorene na Trgu, uoči praznika i sve do kraja praznika”, zaključuje Milović.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja