Zeković: U Nikšiću za 24 sata tri incidenta na nacionalnoj osnovi, to je zabrinjavajuće

 Zeković: U Nikšiću za 24 sata tri incidenta na nacionalnoj osnovi, to je zabrinjavajuće

Foto: FOS

U Nikšiću su se, u protekla 24 sata, dogodila tri incidenta po nacionalnoj i političkoj osnovi i ta činjenica treba da sve zabrine, ocijenio je dugogodišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

„To što neki akteri tih događaja ne žele javno eksponiranje svog iskustva je njihovo pravo, ali to ne znači da se zaoštravanje ne dešava. Znam da neki od njih imaju i obzira prema ukupnoj situaciji jer ne žele da je komplikuju. Stalo im je do spuštanja tenzija. Nekima je, razumljivo, stalo do bezbjednosti najbližih u daljoj budućnosti“, saopštio je Zeković.

Kako dodaje, nemaju rezervni grad za život, opredjeluju se za ćutanje i „nejasnoću“ motiva, prihvataju „pomirenje“ na način da ne žele preduzimanje mjera.

Ali sve to, smatra Zeković, ne umanjuje činjenicu da nam se iz sve izraženijih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela dešava, pored verbalnog i fizičko nasilje.

„Ovako izražene vjerske, nacionalne i političke podjele naše lokalne zajednice i crnogorsko društvo u cjelini ne mogu i neće učiniti funkcionalnijim. Ovo će se neminovno odraziti na naš dalji život i razvoj, a potreba da jedna grupa, jedna politika, jedna vjerska zajednica dominira u odnosu na sve ostalo u društvu može voditi radikalizaciji i konfliktu. Ohrabrimo i radujmo se promjenama na bolje, ali ne podupirimo i ne veličajmo potrebu za dominacijom i ne aplaudirajmo nasilju“, poručio je Zeković.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja