Žene u Crnoj Gori da budu aktivnije uključene u demokratske procese

 Žene u Crnoj Gori da budu aktivnije uključene u demokratske procese

Izvor: Skupština CG

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se danas sa direktoricom Centra za ženska prava (CŽP) Majom Raičević.

Sagovornice su izrazile spremnost da zajednički rade na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena i povećanju broja žena na mjestima odlučivanja.

Predmet razgovora bila je inicijativa potpredsjednice Bošnjak za osnivanje Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore, koja je naišla na odobravanje i mogućnost za inteziviranje saradnje, posebno u dijelu unapređenja regulative za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, osnivanja Alimetacionog fonda, kao prioritetnih aktivnosti.

Potpredsjednica Skupštine sagovornicu je upoznala sa prelimineralnom podrškom predstavnica vodećih država u svijetu za formiranje Ženskog kluba.

Direktorica Centra za ženska prava pozdravila je izmjene Poslovnika Skupštine Crne Gore u dijelu veće vidljivosti žena na rukovodnim mjestima u Skupštini i upoznala potpredsjednicu sa predlogom izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika za povećanje broja žena na izbornim listama, koji je pripremila organizacija koju predstavlja, za šta je je dobila punu podršku potpredsjednice Bošnjak.

Na sastanku je izražena obostrana spremnost za buduću intezivnu saradnju, a sagovornice su se saglasile da postoji potreba da žene u Crnoj Gori moraju aktivnije da budu uključene u promjene i rješenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

Osvrnuvši se na poslednja dešavanja vezana za neprimjereni napad na ministarku Vesnu Bratić, sagovornice su osudile taj akt kao nemoralan i mizogen.

Bilo je riječi i o posljedicama epidemije koronavirusa koja je dovela do porasta nasilja nad ženama u uslovima zabrane izlaska i kretanja, kao rizičnog ambijenta, kao i do posljedica na sferu rada i zapošljavanja, a istaknuta je i činjenica da je od početka pandemije bez posla ostalo oko šest hiljada žena.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja