Župa – primjer razvoja ruralnih zajednica u Crnoj Gori

 Župa – primjer razvoja ruralnih zajednica u Crnoj Gori

Foto: Privatna arhiva

Mjesna zajednica Župa Nikšićka broji dvanaest sela, a u prethodnom i budućem periodu makar nekoliko puta više  aktivnosti kako bi se poboljšali uslovi života njenih žitelja. ‘’Koliko ljudi, toliko ćudi’’, izreka je narodna i životna, a u Župi, sve ćudi se u jednu stope, kada je u pitanju zajedničko rješavanje problema .Naime u Savjetu MZ ljudi su  različitih političkih orijentacija, ali se u dosadašnjem radu Savjeta, prema riječima predsjednika Savjeta, Dragoljuba Radulovića potpuno zanemarila bilo kakva politička priča i ona je stavljena u potpuni zapećak.

‘’Svi članovi Savjeta su jednoglasni da nam je na prvom mjestu razvoj Župe i samo tako možemo ići naprijed’’, govori Radulović, koji je na čelu Savjeta četiri godine, a ponovo je jednoglasno izabran  krajem juna ove godine za predsjednika ovog savjetodavnog tijela.

‘’Mora se napraviti kontinuitet ulaganja u razvoj našeg mjesta’’

Mišljenja je da su i prošlogodišnji protesti Župljana ‘’nema nazad’’ukazali da su u ovoj mjesnoj zajednici ujedinjeni i istrajni zarad razvijanja i poboljšanja životnih uslova mjesta u kom žive.

Foto: Privatna arhiva

,,Moj ponovni jednoglasni izbor na mjesto predsjednika Savjeta MZ je potvrda od mještana Župe da je angažovanje u predhodnom periodu donio značajne benefite mjesnoj zajednici i njenim mještanima. Možda po prvi put se dešava da Župa počinje da ubira plodove bogatstva koje je decenijama iz nje odlazilo, a Župa umjesto da napreduje ona nazaduje, a tu prevashodno mislim na eksploataciju rude boksita, šume, voda, i sl. Mislim da je ovo samo početak i da se mora napraviti kontinuitet ulaganja u razvoj našeg mjesta, a slogan naših prošlogodišnjih protesta „nema nazad“ jasno ukazuje da smo u Župi ujedinjeni i istrajni da razvijemo naše mjesto i obezbijedimo sve potrebne uslove za dobar život. Puno je mog ličnog odricanja da se istraje, ali nikako ne žalim kad vidim da se u Župi krenulo sa mrtve tačke’’, cijeni Radulović.

Radilo se i dalje se radi

U predhodnom periodu najviše se radilo na poboljšanju putne infrastrukture, pa je za poslednje tri godine asfaltirano oko 17km seoskih puteva, u toku je, ističe Radulović,  rekonstrukcija glavne saobraćajnice. Izgradjena su tri  sportska terena, obnovljeni domovi omladine; u toku je izgradnja još dva, izgradjen centralni vrtić, a dok su novootvoreni u selima Zagrad i Oblatno.Rekonstruisana je i mjesn ambulanta, otvorena  apoteka, rekonstruisana pošta i zgrada mjesne zajednice, uređen prilaz OŠ“Dušan Bojović“.

‘’U toku je rekonstrukcija kule Voltica, ugrađena je ulična rasvjeta u Starom selu, Jugovićima, dok su u toku  završni radovi na izgradnji muzeja gusala. Organizovane su brojne kulturno sportske manifestacije koje su služile promovisanju mjesta. Kao mjesna zajednica organizujemo jedinstvene akcije kao što je besplatana ekskurzija za učenike završne godine OŠ, stipendiramo najbolje studente, novčano nagrađujemo dobitnike diplome Luča i prvorođeno dijete, na prigodan način obilježavamo Dan starih osoba, pomažemo socijalno ugrožene porodice, besplatno šaljemo djecu na ljetovanje. Zajedno sa NVO sektorom, ponajviše sa NVO Župa u srcu sprovodimo aktivnosti na zaštiti životne sredine na način što smo organizovali čišćenje većih deponija, postavili desetine kontejnera po župskim selima’’, ustvrdio je Radulović, dodajući da je za ovaj  sproveden dio aktivnosti, zaslužna i dobra sinergija i pomoć opštinskih i državnih institucija, donacije privrednika, najviše od firme Uniprom metali, pojedinaca, a cilj je da se ta saradnja nastavi i u narednom periodu.

Foto: Privatna arhiva

Iako i Župu, kao i svaki dio zemaljske kugle, nije zaobišao virus Kovid-19, sagovornik portala Nikšić naglašava da su nastavili sa projektima koje su planirali u ovoj godini.

‘’Možda su neki projekti bili izgubili planiranu dinamiku, poput rekonstrukcije saobraćajnice,  ali biće završeno sve što je u ovoj godini planirano, najviše zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom Nikšić u Vladom Crne Gore, ali i dobroj inicijativi iz same mjesne zajednice’’, govori Radulović.

Oticanje ‘’crvenih voda’’ ne može se u potpunosti riješiti, sve dok teče proizvodnja u rudokopima’’

Nedavno je došlo do izlivanja boksitnih voda iz Rudokopa ‘’Biočki stan’’ u rijeku Gračanicu. Komentarišuću tu situaciju, Radulović ističe da je taj problem višedecenijskog karaktera, a Savjet je pokrenuo niz aktivnosti kako bi se taj problem minimizirao.

‘’Planinske vode koje nabujaju, usled obilnih padavina, prolaze kroz rudokope i prave veliki problem slivu Gračanice. Firma Uniprom metali je u proteklom periodu odradila dosta aktivnost kako bi se ovaj problem umanjio. Urađeno je nekoliko taložnika i sabirnika onako kako su to tražile nadležne inspekcije. Očekujem da se sa tim aktivnostima nastavi kako bi se ovi incidenti sveli na minimum, ali smo svjesni da se ovaj problem ne može u potpunosti riješiti dok god teče proizvodnja u rudokopima’’, kazao je Radulović.

Foto: Privatna arhiva

Očekivanja mještana

Na pitanje kakva su očekivanja mještana, šta očekuju žitelji 12 župskih sela, Radulović odgovara da je to nastavak poboljšanja instrastrukture, posebno sa akcentom na putnoj, u djelu župskih katuna gdje još uvijek boravi veći broj domaćinstava, što bi doprinjelo i razviju planinskog turizma, kada se uzmu u obzir potencijali planine Lukavice.

‘’Veoma je značajno da se stvore potencijali za otvaranje novih radnih mjesta, a dobar primjer u Župi su firme Uniprom metali i Naše voće koja je u Župi podiže jedan od najvećih voćnjaka u regionu. Naime, očekujem da se u narednoj godini nastavi rekonstrukcija glavne saobraćajnice. Već je potpisan ugovor za rekonstrukciju zgrade osnovne škole, nastaviće se i asfaltiranje seoskih ulica, u pripremi su i drugi projekti koji će doprinijeti što boljem poziciranju Župe u državi. Mislim da je u ovoj situaciji Župa primjer razvoja ruralnih zajednica u Crnoj Gori’’, cijeni Radulović, uz sledeći zaključak:

‘’Najveći uspjeh je što Župa više nije na margini, nego je ravnopravan sudionik i partner sa svim relevantnim institucijama i  konačno odlučuje šta su njeni prioriteti. To je nešto što svakodnevno moramo unapređivati’’

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još