Zvanična posjeta delegacije EU nikšićkom Tehnopolisu

 Zvanična posjeta delegacije EU nikšićkom Tehnopolisu

foto: Portal Nikšić

Putem zvanične posjete delegacije Evropske unije i Ministarstva nauke IPC “Tehnopolis“, pružena je podrška koju je EU pružila za poboljšanje kapaciteta Tehnopolisa, što će koristiti kao podrška razvoju inovativnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Kako je kazao izvršni direktor Tehopolisa, Ratko Bataković, ova institucija opremila je i pustila u rad, tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata privrede, lokalne i nacionalne, od poljoprivrede, turizma, metalne, drvne industrije.

“Tehnopolis aktivno doprinosi kreiranju svih tematski povezanih strategija a danas sve svoje projekte usmjerava u pravcu realizacije S3 pametne specijalizacije, koju i ovim dogadjajem slavimo i ponosimo se što je Crna Gora jedina u regionu koja je usvojila jednu ovako značajnu strategiju. Danas  imamo više od 150 partnera u skoro 30 zemalja. Danas svi znaju za nas, respektuju nas i doživljavaju svojim prijateljima i pouzdanim partnerima. Danas smo  mi ponosni šti i Vlada , koja je naš osnivač i svi oni koji su imali bojazan od uspjeha jednog ovakvog, za ove prostore, novog i vizionarskog koncepta, mogu biti bezbrižni i radovati se i pokazivati na nas, kao na primjer prakse“, kazao je Bataković.

Unaprijedjen kvalitet proizvoda

Prema riječima šefice delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, investicija EU vrijedna je preko 800 hiljada eura,u opremu koja je od presudne važnosti za tri laboratorije u Tehnopolisu,obezbjedjuje crnogorskim malim i srednjim preduzećima alate koji su im potrebni  za razvijanje proozvoda koji su im potrebni i usluga koji mogu biti konkurentni na domaćem i medjunarodnim tržištima.

‘Oprema za biohemijsku labaratoriju čiju nabavku je finansirala EU pomoći će poljoprivrednicima da unaprijede kvaliteti bezbjednost svojih proizvoda.Nova oprema za industrijski dizajn biće naročito od koristi, malim i srednjim preduzećima kojima je potrebno podrška i ekspertiza u oblastima mdoernog dizajniranj,brendiranja njihovih proizvoda.Nova informatička oprema za data centar podržaće mlada tehnološka preduzeća i druge kompanije kojima trebaju inovativna, informatička rješenja za razvoj novih usluga i smanjenja troškova poslovanja’’, anglasila je Popa, dodajući da je digitalna tranfsormacija jednae od ključnih oblasti koji će biti podržani  kroz ulaganje 9 milijardi eura od strane EU, u okviru ekonomskog  investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ključan temelj razvoja u infrastrukturi

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović ukazala je da je posebno  raduje što iz njihove vizije izlaze konstantno temeljni jasni rezultati, a ponosni su što je upravo to primijetila Evropska komisija  od koje su nedavno dobili najvišu ocjenu u ovoj kompleksnoj oblasti posebno kada je riječ o regionu. 

‘’Želimo razvoj inovativne privrede , a ključan temelj za to je infrastruktura. I upravo je Tehnopolis prva karika Naučno tehnološkog parka koji želimo da realizujemo u Crnoj Gori.Vlada Crne Gore izdvojila je oko 20 miliona EUR za realizaciju Tehnopolisa i centralne jedinice naučno tehnološkog parka koji se trenutno gradi u Podgorici. Naš razvoj ne bi bio jednostavan bez našeg najvažnijeg partnera EK i obezbijeđene opreme od milion EUR za tri laboratorije. Riječe je o donaciji EK kroz vrlo važan instrument IPA.Crna Gora je dio Evrope, ali mi želimo i na tome treba da svi zajedno radimo da postane dio familije Evropske unije’’, zaključila je Damjanović.

Nakon uvodnih obraćanja,  menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, govorio je  o Tehnopolisu, projektima koji se finansiraju EU sredstvima, kao i o infrastrukturnim kapacitetima koje finansira EU kroz IPA 2016. U okviru zvanične posjete, organizovan je i obilazak ključnih infrastrukturnih segmenata Tehnopolisa“ Biolab, TECH lab i DATA centar.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još