49 autora sa fokusom na crnogorski ambijent

 49 autora sa fokusom na crnogorski ambijent

Božović, arhiva, foto: Nedeljnik

Izdavačka djelatnost JU Narodna biblioteka “Njegoš“, nema prepreka, bez obzira na oklonosti nastale pod uticajem pandemije.Knjiga profesora dr Ratka Božovića “Povratak bliskosti“, njhovo je autorsko čedo u kom autor interpretira četrdeset devet autora sa fokusom na crnogorski ambijent i tamošnje stvaraoce koji su najprije zapamćeni po svojim kreativnim potencijalima ali i bogatoj biografiji.

foto: privatna arhiva

“Među prepoznatljivim i bogatim pasažima te opservacijama profesora Božovića nalaze se vrli znalci i njegovi prijatelji, stvaraoci nadmoćne imaginacije, inventivnog i modernog senzibiliteta. U autorovom izboru ličnosti su i brojni književnici, slikari, politički analitičari, neuropsihijatri, režiseri te antropolozi“, navode iz Biblioteke.

Dr Radosav Ratko Božović (Banja Luka,1934) je bio redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beograd (za predmete: Teorija kulture, Sociologija kulture, Kulturna politika, Javno mjenje), dugogodišnji šef  Katedre za novinarstvo i političku sociologiju. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959.godine. Magistrirao je 1967., a doktorirao 1971. godine. Uža specijalizacija: teorija i sociologija umjetnosti. Držao je predavanja na redovnim i na postdiplomskim studijama. Bio je rukovodilac smjera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gdje je držao predavanja iz predmeta Fenomeni modernog sveta. Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu  (za predmet: Sociologija umetnosti), na Filološkom fakultetu u Beogradu na smjeru Sociologija jezika i književnosti postdiplomskih studija ( za predmet: Kultura urbanog vremena). Predavao je Teoriju kulture na Fakultetu političkih nauka u Podgorici kao i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti.

Proveo je deset godina kao predavač Sociologije kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.Radio je kao jugoslovenski dopisnik franscuskog časopisa za svjetsku politiku Démocratie Nouvelle (Nova demokratija) i urednik edicije Kultura i društvo (IP Vuk Karadžić, Beograd) i biblioteke Poenta (IP Unireks, Nikišić). Studijski je boravio u Parizu 1972.-1973.godine, a u Njujorku 1986, 1992, 2006.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još