Angelina Janjušević: Ja sam svaka moja slika,Ja sam moj opus.

 Angelina Janjušević: Ja sam svaka moja slika,Ja sam moj opus.

Foto: Privatna arhiva

Angelina Janjušević  poznata je i priznata crnogorska slikarka koju ,,možemo tražiti u prostoru nedokučivog”. Od oca Voja Đokovića naslijedila je talenat i ljubav prema slikarstvu a prvu samostalnu izložbu imala je 2004. godine. Od rođenja miris terpentina i uljanih boja golicao je njene nozdrve.

,, Moj dar je bio prisutan od malena. Nekako, bilo je normalno da znam da crtam, slikam, kao i ptici da zna da let. Odrastala sam pored oca slikara, miris terpentina I uljanih boja je golicao moje nozdrve od kad sam se rodila. To je odredilo moj put, onako samo po sebi, bez puno razmišljanja”, rekla je Janjušević za portal ,,Nikšić”.

Foto: Privatna arhiva

 Da je umjetnost sloboda i da je ,,vizualizacija nemogućeg uvijek moguća u likovnoj umjetnosti “ potvrđuju njene slike, ta ljubičasta moć koja nadražuje i poziva da se vratimo suštini i smislu. Inspiracija za stvaranje je uvijek budna a vrijeme provedeno u stvaranju ne mjeri minutima.

,,Inspiracija je u meni, budna i zahtjevna. Ona traži da se dajem, da dam…Jer davanje je blagoslov. I meni je dato ovo što radim i zahvalna sam. Hoću i volim da radim ovo što radim. A vrijeme za sliku ne mjerim minutama, ne razmišljam o tome”, kaže Janjušević.

Za tačan opis njenih slika dovoljna je jedna riječ – Put. Njen opus Put je pretvaranje svijesti u svijest bića koji nosi u sebi. Bića stvaraoca. Onog koje je nedokučivo u njoj, ali i drugima. Ono koje je čini onim što jeste. Ono koje vapi za slobodom duha, koji vri od ljepote i ljubavi prema sebi, prvenstveno, prema zemlji koju gazi njeno  fizičko Ja. Ali koje nije narcis, jer uzima drugačiji izgled svakim potezom olovke, kičice ili boje. Ja kao antinarcis, objašnjava naša sagovornica, i dodaje:

,,Put za Biće koje trpi bol na sve ono što naudi čovjeku i tjera da vjerujem, da znam da postoji iskra. U njoj je utkana distanca od onog što ne želi biti moje JA, distanca koja poručuje da ljepota putuje i da nosi glas ljubavi. Na putu su radost i bol, koji se smjenjuju u bojama, koje nijesu puka ilustracija, već  metamorfoza mojeg Ja , koje je sad i ovdje za štafelajem. Onda, kad se slika otuđi od mene, tek shvatim učinak metamorfoze i nastanak djela koji jeste moje djelo.”

Foto: Privatna arhiva

   Umjetnica smatra da su naš trag boje, da ništa na svijetu ne ostavlja tako vidljiv trag kao četke i boja. Njeno Ja je svaka njena slika, njen opus.

,,Moje slikarstvo, moj opus je, ustvari,  put u kraj, odnosno smrt jednog djela na dostojanstven način, iz kojeg nastaje neko novo djelo, izniklo iz nesavršenosti prethodnog. Odnosno taj put u kome umire moje trenutno Ja i  moje trenutno djelo je najveći motiv po kome je nasta(Ja) moj opus. Motiv na kome se formiralo moje Ja. Ja –  da živi kroz moju sliku, da putuje kroz vrijeme i da živi slobodu, koju mu ni ja kao autorka ne oduzimam.

Ja sam svaka moja slika. Ja sam moj opus. Onda kad me ne bude, kad se pretvorim u boju, biće moj opus. Kao svjedok jedne ljubavi prema putu. Prema kraju., Prema početku. Ništa na svijetu ne putuje tako istrajno i ništa ne ostavlja takav vidljiv trag kao četka i boja. Na kraju, nadživjela je sva nas, stvaraoce i ljude. Naš trag su boje. Moj trag su boje. Moje drugo Ja. Moje biće, koje ne umire sa mnom i to me čini srećnom. Da nema njega bila bih još samo jedan broj u knjizi rođenih i umrlih. Ovako sam boja. Boja koja traje”, rekla je Janjušević za naš portal.

Uzore nema. Voli da posmatra i da analizira slike starih majstora. Tu pronalazi  taj osjećaj, tu se javlja izazov. I voli da odgovori na isti. Cijeni umjetnike koji rade svoj posao, koji se daju bezrezervno. Dakle, djela koja odišu znanjem.Tvrdi da od umjetnosti može da se živi.

,,Od svakog posla može da se živi, ukoliko taj posao radimo iskreno i s ljubavlju, ukoliko nam nije žao dati sebe, ne zato što moramo, već zato što hoćemo i volimo…onda je rezultat na našu radost.”

Foto: Privatna arhiva

Za kraj razgovora Janjušević, mladim ljudima koju su odabrani da se bave slikarstvom, poručuje da rade, da slikaju, da je svaki dan nova inspiracija.

,,Da rade, da slikaju… da obezbijede kutak za sebe i da se raduju svakom novom izazovu, svakom novom danu. Novi dan je nova energija, nova inspiracija”.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja