Biseri crnogorske narodne muzike na tri CD-a

 Biseri crnogorske narodne muzike na tri CD-a

Foto: RTCG

Hitovi crnogorske tradicionalne i savremene narodne muzike našli su se na kompilaciji ,,Poleće soko“, koju je početkom decembra objavila Croatia Records. Kompilacija se sastoji od tri CD-a sa 50 pjesama koje njeguju jednostavnost i dubinu crnogorskog muzičkog nasljeđa.

Autor i urednik izdanja, Dražen Bauković, za Portal RTCG kaže da je ovaj projekat nastavak dugogodišnje saradnje sa hrvatskom izdavačkom kućom. 

,,Prijateljima iz Croatia Records sam predložio da je šteta da se, nakon makedonskih i bosanskih pjesama, i biseri crnogorske narodne muzike iz njihove bogate arhive ne nađu u novom katalogu. Oni su odmah prihvatili predlog za objavljivanje kompilacije“, navodi Bauković.

Kako kaže, riječ je o pjesmama koje je „Jugoton“ objavljivao 60-ih, 70, ih, 80-ih godina, na albumima raznih izvođača. 

,,Od običnih seoskih priča, preko malih ljubavi, velikih tuga, preko vizije slobode, mitova i legendi, do varoških tema oblikovanih drugom vrstom melodije, crnogorska tradicionalna i savremena narodna muzika je kroz različite stilske, melodijske, možda ne tako raznovrsne forme, ipak posebna vrsta autentičnog muzičkog izraza. Kao takva, na ovim prostorima, zavrijedila je posebno mjesto u radovima muzikologa, kompozitora, kolekcionara muzike i u srcima običnih ljudi“, ističe autor i urednik izdanja.

Ljepota i autentičnost narodnih pjesama dobila je posebnu dimenziju kroz izvođenja: Ksenije Cicvarić, Branke Šćepanović, Drine Ćupić, Božidara Ivaniševića, Ismeta Krcića, Dimitrija Bate Radulovića, Ljubomira Đurovića, Dragoljuba Drage Kovačevića, Čedomira Pešića, Nikole Karovića i Zorana Kalezića.

Kompilaciju otvara ,,Oj svijetla majska zoro“, u izvođenju Ismeta Krcića, a tu su i ,,Razbolje se zorna Zorka“, čuvene Sejdefe, ,,Još ne sviće rujna zora“, ,,Tamo đe se gusle čuju“. Na kraju izdanja su svadbarske pjesme poput ,,Tekla voda na valove“, ,,Svat do svata, kum do kuma“.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja