CKM: Poražavajuće da je Bogoslovija u sistemu obrazovanja

 CKM: Poražavajuće da je Bogoslovija u sistemu obrazovanja

foto: MPNKS

Najavu ministarke prosvjete, kulture, sporta i medija Vesne Bratić da će se cetinjska Bogoslovija integrisati u obrazovni sistem Crne Gore iz NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM) smatraju poražavajućom za našu državu.

,,Razlog je jasan u bogoslovskoj školi se školuje kadar koji služi vjerskoj zajednici koja ne priznaje Crnu Goru i crnogorsku naciju, što su više puta u svojim javnim nastupima govorili visoki crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve“, navode iz CKM-a.

Oni navode da je osnovni uslov prilikom upisa u ovu obrazovnu ustanovu da se učenik izjašnjava kao Srbin te da mu je, kako dodaju, obaveza da nakon završetka školovanja služi SPC.

,,Neshvatljivo je da u obrazovni sistem Crne Gore uvodite obrazovnu ustanovu koja školuje kadar koji će raditi na njenom rušenju. Razumijemo Vaš odnos i prvrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi prema kojem izražavamo poštovanje jer svako ima pravo da ide u crkvu kojoj smatra da pripada“, navodi se u otvorenom pismu koje je CKM uputio ministarki Bratić.

Ne razumiju, kažu, „manipulaciju i neistine“ kojima se, kako su kazali, ministarka služil u saopštenju nakon sastanka sa rektorom Bogoslovije Gojkom Perovićem, a, koje se, kako dodaju, odnose se na procenat građana Crne Gore koji su vjernici Srpske pravoslavne crkve.

,,Kao obrazovana osoba trebalo bi da znate da ako neki građanin ide da se pomoli Bogu u vjerski objekat koji je nelegalno zaposjela SPC to ne znači da je on vjernik ove vjerske zajednice. Napominjemo Vas da je Vaša obaveza kao ministarke da poštujete sve vjerske zajednice i da radite u interesu države koju predstavljate, a ne da radite u interesu jedne zajednicei jednog naroda. Takođe Vaša obaveza je da podjednako štitite kulturno nasljeđe svih naroda bez obzira što o njima intimno mislili“, dodaje se u pismu.

Iz CKM-a su ministarki uputili pitanje, za koje, kako su kazali, očekuju javni odgovor, „da li ćete tražiti od cetinjske Bogoslovije kada postane dio obrazovnog sistema Crne Gore da omogući školovanje kadra koji će služiti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?“

Smatraju da ministarka Bratić stavovima koje iznosi iskazuje nepoštovanje prema gostoprimstvu i ljubavi koju joj je ukazala Crna Gora.

,,Imajte u vidu kada sjedite u udobnoj fotelji koju je kupila građanska Crna Gora da su funkcije prolazne, a samo je Crna Gora vječna. Na Vašu žalost crkva kojoj Vi pripadate nikad neće biti vjerska zajednica koju će Crnogorci smatrati za svoju“, navodi se u pismu.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja