Filmski festival u Kanu mogao bi biti odgođen

 Filmski festival u Kanu mogao bi biti odgođen

Izvor: Shutterstock

Kanski filmski festival, najveći u svijetu, mogao bi zbog krize s koronavirusom biti pomjeren do ljeta, saopštili su organizatori.

Festival planiran da se održi od 11. do 22. maja, „sigurno će biti održan u 2021.“, izjavila je savjetnica za odnose s javnošću za AFP, ali bi mogao biti odgođen do vremena između kraja juna i kraja jula.

Festival je bio otkazan u prošloj godini, dok su suparnički evropski festivali u Berlinu i Veneciji održani uz stroge restrikcije, prenosi Klix.ba.

Organizatorima je potrebno još izvjesno vrijeme da „procijene situaciju na početku godine“ prije nego što donesu odluku, kazala je PR.

Berlinski filmski festival, koji obično počinje u februaru, saopštio je prošlog mjeseca da će održati ovogodišnje izdanje u dvije faze, u online ponudi za industrijske profesionalce u martu i kroz javno dešavanje u junu.

U 2019. godini je kanska slavna Zlatna palma dodijeljena južnokorejskom filmu „Parazit“ Bong Joon-hoa, koji je takođe prvi u istoriji dobio nagradu za najbolji film od Holivudske filmske akademije iako je snimljen van engleskog govornog područja, prenosi Klix.ba.

Kanski festival privuče do 45.000 ljudi sa zvaničnim akreditacijama svake godine, od kojih su 4.500 namijenjene za novinare.

Njegov filmski market, skupa s glavnim takmičenjem, najveće je mjesto trgovine u filmkoj industriji za producente, distributere, kupce i programere.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja