Izložba o slobodi okupljanja LGBTIQ osoba od sjutra u Nikšićkom pozorištu

 Izložba o slobodi okupljanja LGBTIQ osoba od sjutra u Nikšićkom pozorištu

Foto: Ilustracija

Izložba fotografija „Sloboda okupljanja LGBTIQ osoba: mehanizam borbe za jednakost“ postavljena u foajeu „Nikšićkog pozorišta“ biće otvorena do petka 13. novembra i dostupna javnosti radnim danima od 8 do 15 sati, piše FOS

Foto:LGBTIQ Socijalni Centar

Izložbu organizuje nevladina organizacija LGBTIQ Socijalni Centar.

Kako su kazali, ovo je jedinstvena tematska izložba koja po prvi put na prostoru opštine Nikšić prikazuje kulturu i istoriju crnogorske i svjetske LGBTIQ zajednice.

„Cilj izložbe je da kroz seriju od 21 fotografije sa različitih okupljanja domaće i međunarodne LGBTIQ zajednice prikaže borbu LGBTIQ pokreta od 2013. do danas, prepreke koje su postojale na tom putu i izazove sa kojima živimo. U prvom dijelu izložbe posjetioci će moći da vide fotografije sa prve crnogorske povorke ponosa održane u Budvi 2013. godine, protesta koji su se organizovali protiv učesnica i učesnika povorke, kao i prikaze povorki ponosa iz Podgorice u godinama nakon toga. Drugi dio izložbe posvećen je regionalnim i međunarodnim povorkama ponosa u periodu od 2017. do 2020., te detalji sa skupova koji su se održali tokom COVID-19 pandemije širom svijeta.  Nadamo se da će građanke i građani Nikšića kroz ovu izložbu moći da se bliže i bolje upoznaju sa borbom koju LGBTIQ pokret u Crnoj Gori i u svijetu vodi dugi niz godina, te bolje razumiju realnost života LGBTIQ zajednice u našoj zemlji“, navode oni. 

Izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još