Kulturni turizam – resurs koji grad po Bedemom ima ali ne koristi

 Kulturni turizam – resurs koji grad po Bedemom ima ali ne koristi

Foto: TO ,,Nikšić“

 Ključ za razumijevanje svijeta u svom koferu imaju oni koji stalno putuju, a ključ za razumijevanje sebe imaju oni koji su turisti u gradu svog rođenja, u zemlji u kojoj žive. Svakim odlaskom na put dolazimo više k sebi, jer se upoznajemo, otkrivajući kulturu i običaje drugih naroda. Međutim, istinska samospoznaja počinje onda kad krenemo saznavati više o našoj kulturi, o našim običajima.

 Kulturni turizam, koji je, po definiciji Svjetske turističke organizacije, kretanje ljudi s primarno kulturnom motivacijom, kao što su studijske ture, umjetničke ture, putovanja na festivale i druge kulturne događaje, obilazak istorijskih mjesta i spomenika, putovanja zbog učenja prirode, folklora, umjetnosti ili hodočašća, najbolja je vrsta putovanja ako želimo upoznati svijet i spoznati sebe. Ako želimo negdje da krenemo, sa primarno kulturnom motivacijom, onda krenimo od grada u kom živimo.

Foto: Nikšićki vremeplov

 Možemo li u gradu pod Bedemom govoriti o kulturnom turizmu kao posebnoj turističkoj ponudi, i da li možemo govoriti o turističkoj kulturi, i u kojoj mjeri? ,,Dobri duh Nikšića” je ono što Nikšić odvaja od ostalih gradova, obično tako kažemo, on je kao boem koji ništa nema ali dušu ima. Da li Nikšić posjećuju ,,putnici namjernici” ili ,,slučajni putnici”, ako nije slučaj već namjera šta ih dovodi u Vitov grad N.?

Festivali  ,,Lake fest”, ,,Bedem fest” i ,,Boem fest” privlače turiste godinama unazad, i učinili su turističku ponudu našeg grada bogatijom, no neka od pitanja koja se postavljaju su:

  • Koliko Nikšićana je posjetilo muzej u dvorcu kralja Nikole?
  • Koliko nas zna koje blago krije nikšićki arhiv?
  • Koliko znamo o istoriji Karađorđeve ulice?
  • Gdje su boravili i stvarali Ilija Šobajić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Vito Nikolić? 
Foto: Nikšićki vremeplov

Stavljanje kulture u srce razvojne turističke ponude predstavlja esencijalno ulaganje u svjetsku turističku budućnost. Saradnjom turističkog i kulturnog sektora ostvaruje se konkurentnija ponuda. Nikšić ima turističke i kulturne potencijale, kulturnu baštinu koju treba sačuvati ali i upotrijebiti u cilju razvoja turizma. Festivalski i religiozni kulturni turizam nije jedino što naš grad može da ponudi, spoj kulturne djelatnosti i turističke privrede trebao bi biti pravac razvoja turističke ponude.

Prema nekim istraživanjima kulturni turizam iznosi čak 37% cjelokupnog međunarodnog turizma, i raste po stopi od 15% godišnje. Grčka, Italija, Holandija, Španija su dobri primjeri   onih država koje promovišu kulturne sadržaje koje privlače turiste a ujedno razvijaju svijest o značaju sopstvene kulture i istorije kod svojih državljana. Hoće li Nikšić biti kulturno-turistički centar poput Barselone ili Atine?                 

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja