Na platou Doma revolucije otvorena izložba „Obojimo svijet“

 Na platou Doma revolucije otvorena izložba „Obojimo svijet“

Foto: portal RTNK

Na platou Doma revolucija otvorena izložba radova djece – učesnika likovnog konkursa JU Muzeji i galerije Nikšić. Izložba „Obojimo svijet“ organizovana, u susretu Međunarodnom danu boja, koji se prvi put obilježava u Crnoj Gori, obuhvata 1 260 radova djece predškolskog i školskog uzrasta do 15 godina iz svih gradova Crne Gore, Hrvatske i Srbije, piše portal RTNK.

Interesantni koncepti, svježe ideje i radost stvaranja, sve to posloženo na pet panoa, do 6. aprila dekorisaće plato Doma revolucije. Djeca spletom boja i linija su pokazala prirodu, empatiju, karakter i izmamila osmijehe i pozitivna osjećanja kod posjetilaca. Dječije likovno kazivanje ponudilo im je nešto drugačije i neočekivano.

„Konkurs smo objavili sa Udrugom boja Hrvatske, a u prvi mah mislili smo da će stići 300 radova, što pokazuje praksa u regionu. Pristiglo je 1 260 radova, što je mimo svih očekivanja. Tako da smo izmijenili propozicije da budu nagrađena prva tri rada, u tri kategorije: predškolskoj, mlađi učenici i stariji učenici osnovnih škola. Zaključili smo da je nemoguće i nepravedeno izabrati i nagraditi samo devet radova, a autore ostalih rastužiti. Cilj izložbe nije postizanje likovnih dometa, odnosno traženje nekog nivoa već da podstaknemo dječije stvaralaštvo i radost stvaranja. Veliki odaziv raduje i pokazuje veliku potrebu djece za umjetničkim izražavanjem što bi negdje trebalo da bude putokaz u likovnoj pedagogidiji. Takođe, uočili smo da savremena tehnologija i mobilni telefoni nije ono što najmlađe zanima već i da postoji potreba za likovnih izrazom“, kazala je direktorica JU Muzeji i galerije Jelena Đukanović.

Radovi djece odraz su njihovog shvatanja svijeta, želja, očekivanja, a i način komunikacije, smatra profesorica Budimirka Dubretić, predsjednica Udruženja likovnih pedagoga, inicijatorka izložbe.

„Sami radovi mnogo govore i reći ću da mi je srce puno. Svjesna sam da smo dali nešto novo ovom gradu i Državi i želim da ova izložba postane tradicionalna, da ćemo animirati još
djece i na ovaj način skrenuti im pažnju od svakodnevnih igrica, telefona i onih drugih segmenata koji ih na neki drugi način sputavaju u odrastanju. Ova izložba predstavlja lijep događaj i nadam se da će pokrenuti likovne pedagoge da poklone više pažnje dječijem likovnom izrazu“, kazala je Dubretić.

Prva Međunarodna izložba dječijeg stvaralaštva „Obojimo svijet“ organizovana je sa ciljem da djeca razumiju, naslute i sama otkriju lični prostor, prostor čovjeka, duhovnosti i radosti. Dječiji način izražavanja često je i direktan dijalog sa mentorima, profesorima, roditeljima i starijom populacijom.

„Nastavnica Vesna Sušić mi je predložila da na konkurs pošaljem pejzaž i mrtvu prirodu, u akrilnoj tehnici. Lijepo su ispali i drago mi je što su moji radovi dio konkursa „Obojimo svijet“,, kazao je Ivo Slijepčević, polaznik Škole crtanja i slikanja „Otvoreni atelje“.

Bilo mi je zadovoljstvo da nacrtam planetu u obliku cvijeta. Svi treba da čuvamo planetu i na taj način doprinosimo kulturi. Polaznica sam škole crtanja i slikanja „Atelje Dali“, a mentorka mi je profesorica likovne kulture Budimirka Dubretić, kazala je Helena Vojvodić.

Kustosi u JU Muzeji i galerije Nikšić Olivera Eraković i Milosav Milatović brojne isprepletane ideje, linije i kolorit lijepo su predstavili na pet panoa, pod vedrim nebom, na platou Doma revolucije.

Zaposleni u JU Muzeji i galerije Nikšić uradiće katalog i zahvalnice učesnicima izložbe, a dio radova biće predstavljen u okviru izložbe u Zagrebu. Postavka „Obojimo svijet“ u Nikšiću biće otvorena do 6. aprila.

Izvor: portal RTNK

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja