Nikšićko pozorište: Izložba ,,70 godina crnogorske kinematografije”

 Nikšićko pozorište: Izložba  ,,70 godina crnogorske kinematografije”

U foajeu Nikšićkog pozorišta danas će biti postavljena izložba fotografija “70 godina crnogorske kinematografije”, autora Momira Matovića.

Izložba ,,70 godina crnogorske kinematografije” postavljena je na 24 panoa sa preko 250 fotografija, a posjetioci će biti u prilici da je pogledaju do 20. februara.

Godine 1949. osniva se preduzeće za proizvodnju filmova NRCG sa nazivom “Lovćen film”, a po njegovom gašenju tu tradiciju nastavlja Filmski studio Titograd i Zeta film iz Budve.

Motiv da se realizuje jedan ovakav koncept izložbe je 70 godina od filmskih početaka u Crnoj Gori, a koji obuhvata mnoge segmente iz ove kulturološke baštine: fotografije iz ličnih arhiva nekadašnjih crnogorskih filmskih radnika, filmske prospekte i plakate iz tih vremena, festivalske nagrade, nekadašnje i sadašnje kino dvorane, oblast crnogorskog kinoamaterizma i ovdašnju djelatnost organizovane crnogorske  kinematografije.

Izložbu organizuje JU Muzeji i galerije, u saradnji sa JU Nikšićko pozorište, a iz podršku MInistarstva kulture Crne Gore, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra Crne Gore, u okviru Nikšićke kulturne scene 2021.

Izvor: Grad kulture

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja