Predstavljen zbornik članaka o teatru i filmu „Hamlet na korzou“

 Predstavljen zbornik članaka o teatru i filmu „Hamlet na korzou“

Foto: RTNK

U Nikšićkom pozorištu, u organizaciji te ustanove i CNP predstavljen zbornik članaka o teatru i filmu „Hamlet na korzou“ Milorada Boškovića, književnika, scenariste i novinara, prenosi portal RTNK.

Milorad Bošković, ekadašnji direktor Crnogorskog narodnog pozorišta u žanrovski raznolikom zborniku, svojevrsnom životopisu „Hamlet na korzou“ sintetiše i sublimira iskustva i znanja (pozorišna, filmska, menadžerska) i sugeriše svoja promišljanja o stvaralačkom činu.  Ovaj  ambiciozno zamišljeni rukopis obiluje memoarskim elementima, sadrži kritičke oglede o  pozorištu, studije o filmu i članke o događajima i ličnostima  u tim sferama umjetnosti u Crnoj Gori u drugoj polovini XX vijeka.

Recenzent Andro Martinović, reditelj, akcentovao je fluidan i uzbudljiv način prikazivanja kosmopolitskog duha i protagonista kulture jednog vremena.

  „Dio knjige je posvećen istorijatu crnogorske kinematografije poslije drugog svjetskog rata s akcentom na „Lovćen film“ sa kojim počinje organizovana kinematografija. Knjiga ima i uvide o prvim susretima Crnogoraca sa filmom, o filmovima koji se bave  Crnom Gorom. Tu je i segment o crnogorskom filmu  kao dijelu jugoslovenske kinematografije. Bošković pomno analizira i probleme, poput gašenja „Lovćen filma“.  S druge strane Bošković daje i presjek pozorišta  od 70-ih godina do kraja prošlog vijeka  u kojem možete uočiti konstantu, da sve počinje sa Njegošem, atipičnim dramskim piscem kojem se stalno vraćamo. Autor daje izvanredan presjek postavki od prvog izvođenja „Gorskog vijenca“ u „Biljardi“ do posljednjih uprizorenja“, kazao je Martinović.

 Budućim pozorišnim  i filmskim kritičarima i radnicima u kulturi  biće korisno iščitavanje ovog rukopisa, svjedočanstva jednog vremena, u kojem je zrelo sagledana dramska umjetnost u jednom periodu. 

  „Recenzent profesor Nenad Vuković lijepo je rekao da rukopis Milorada Boškovića  „Hamlet na korzou“  doživljava kao  određenu polifoniju iz njegovog bogatog sjećanja. Knjiga je  i vrlo artikulisana pozorišna kritika, teatrološki putopis, studija o filmu  i predstavlja   kombinaciju faktografskog, poetskog i naučnog.  To su proživljene, vrlo konkretne informacije, koje danas imaju  istorijsku – enciklopedijsku vrijednosti, istakao je reditelj Goran Bulajić.

 „Posebna vrijednost  rukopisa je u opštim mjestima, gdje autor potencija univerzalanost dramske vrijednosti, bez obzira da li se ona izvodila na drugim meridijenima i drugim jezikom. Bošković je impresioniran dokumentarnim filmom, tokom i ponorom života, kako ga on naziva. Za ovog scenaristu film je u stvari pozorište na traci, govor o životu i iz života“, naglasila je urednica izdanja i moderatorka večeri Slavojka Marojević.

  „Hamlet“, najpopularnije i najizvođenije Šekspirovo djelo, prva je strana predstava koju je Milorad Bošković odgledao, dok se u Nikšiću, gradu njegove mladosti, prvi put susreo sa korzoom, arenom- teatrom pod vedrim nebom.

 „Naslov ove knjige inspirisan je zbirkom poezije „Auto na korzou“ Augustina-Tina Ujevića, izdate u Nikšiću 1952. godine. Naravno, pored nikšićkog, postoji još jedan korzo na drumovima carskim i prosjačkim od Stokholma do Moskve, Amsterdama do Bronksa i San Franciska, kuda sam sve putovao, posebno u mladosti da bih, valjda, samu mladost produžio.

Tu su i utisci iz tamošnjih pozorišta, a biti ravnodušan prema teatru i pokretnoj slici, filmu, znači lakosmisleno osiromašiti svoj život.

 Crna Gora, zemlja dubokog mraka i raskošne svjetlosti, nade i očajanja, jave i snoviđenja, stvoreni su ambijent za dokumentarne filmove“ istakao je autor.

Milorad Bošković je autor više knjiga, scenarija i koscenarija dokumentarnih igranih filmova. Objavio je oko 100 pozorišnih kritika, brojne reportaže, osvrte, studije i intervjue.  Dobitnik je više značajnih nagrada poput  srebrne arene za scenario igranog filma „Svadba“ u Puli,  povlje CNP-a za doprinos pozorišnom stvaralaštvu  i nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore.

Izvor: portal RTNK

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja