Renovira se simbol Rima: Koloseum dobija novi pod i pozornicu

 Renovira se simbol Rima: Koloseum dobija novi pod i pozornicu

Izvor: My Modern Net

Italijanske vlasti planiraju da ponovo izgrade pod Koloseuma kako bi se u njemu održavali nastupi, a turisti i posjetioci mogli da uživaju u grandioznosti građevine iz centralnog dijela arene.

Planovi razvoja arheološkog parka Koloseum podrazumijevaju da odavno truli pod arene bude ponovo napravljen, prenosi RTS. 

„Biće to sjajna tehnološka intervencija koja će dati posjetiocima mogućnost ne samo da njime hodaju i uživaju u areni sa centralnog mjesta gdje su se gladijatori borili, već i da vide podrum i podzemne djelove Koloseuma“, rekao je ministar za kulturno nasleđe Dario Franćeskini.

Italijanske vlasti traže da dizajnerski i inženjerski tim da napravi pod koji će moći da se pomera i koji će biti postavljen iznad hipogeuma – prostorija koje su se nalazile ispod njega, a koje su se pružale na dva sprata i imale osam liftova za podizanje životinja i gladijatora direktno u arenu.

Planira se da pod bude završen 2023. godine, a uz pod će biti instalirana i serija liftova koji će povezivati podzemlje sa pozornicom. Radovi se procjenjuju na 18,5 miliona evra.

Napravljen 80. godine, Koloseum je bio veliki inženjerski poduhvat i takva arena do tada nije nigdje viđena. Mogao je da primi između 50.000 i 80.000 ljudi.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja