U Narodnom muzeju escajg, servis i kristalne čaše Jelene Savojske

 U Narodnom muzeju escajg, servis i kristalne čaše Jelene Savojske

Izvor: Narodni muzej

U Muzeju kralja Nikole na Cetinju juče su prestavljeni predmeti koji se odnose na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Jelenu Savojsku, koje je Predsjedništvo Italije ustupilo Narodnom muzeju Crne Gore 1984 godine.

Riječ je o 16 predmeta koji su predati na osnovu Konvencije, a koje je potpisao predsjednik Italije Sandro Pertini sa tadašnjom upravom Muzeja Cetinje.

“Pored “livreje kočijaša” koja se nalazi u Zbirci uniformi Muzeja kralja Nikole, prezentovani su i ostali predmeti: dio servisa koji je pripadao kraljici Jeleni, poznate fabrike porculana “Ginori”, sa zlatnom bordurom, zatim, srebrni escajg i kristalne čaše. Svi predmeti su ukrašeni Jeleninim monogramom”, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Izvor: Narodni muzej

Prezentaciji predmeta prisustvovao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

Zelioli je najavio i donaciju Narodnom muzeju, izložbu „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“, koja je bila prezentovana u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ i koja će uskoro biti prikazana u Danilovgradu.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović kazala je da će predmeti koji su danas predstavljeni biti dio stalne postavke u Muzeju kralja Nikole, u segmentu posvećenom kraljici Jeleni

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja