Vjernici će uz običaje i molitvu proslaviti Aranđelovdan u krugu najuže porodice

 Vjernici će uz običaje i molitvu proslaviti Aranđelovdan u krugu najuže porodice

Foto: Wikipedia

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Sabor Svetog Arhangela Mihaila. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Arandjelovdan. Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni se predstavlja kao borac , sa mačem ili kopljem u ruci. Po brojnosti vjernika koji ga slave, Arandjelovdan je najveća slava u Vasojevićkom kraju.

Novim mjerama NKT-a propisano je da se proslave porodičnih praznika obavljaju u krugu najuže porodice. Aranđelovdan i slave koje slijede u narednom periodu, biće proslavljene samo u krugu članova domaćinstva. Pravoslavne vjernike uznemirila je i vijest o upokojenju patrijarha Irineja što će dodatno baciti sjenku na proslavu Arandjelovdana.

Iako ovakve proslave nisu uobičajene kod nas, Srpska pravoslavna crkva propovijeda da je slava porodični praznik i da ga treba proslaviti uz molitvu i običaje. Iz Crkve poručuju da će onaj koji slavu slavi sa upaljenom svijećom, ispred ikone svetitelja u ovim vremenima izazova i nesigurnosti uz vjeru sačuvati dobro mentalno i duhovno stanje.

„Slava, kao proslavljanje zaštite božje kroz njegove svete upravo je potvrda da nas Bog ne napušta i da brine o nama“, poručuju iz Crkve.

Foto: Shutterstock

Porodica Lutovac iz Berana svoje krsno ime Arhangela Mihaila proslaviće ove godine drugačije nego predhodnih. Situacija sa virusom korona i nove mjere IJZ uticale su na to da se tradicionalno okupljanja familije i prijatelja odloži za već narednu godinu, „ako Bog da“, nadaju se Lutovci. Dok će starijim članovima porodice nedostajati opuštena atmosfera i veliki broj onih sa kojima su navikli da proslavljaju slavu, najmlađa Jana kaže da u svoj ovoj situaciji ima i nešto pozitivno.

„Ove godine potpuno drugačije slavimo slavu nego inače, što se meni iskreno sviđa i što vidim kao pozitivnu stranu čitave ove situacije. Mislim da je na našim prostorima inače način proslave slave pogrešan i pretjeran. Ove godine slavimo u krugu najuže porodice, što i jeste smisao slave. Porodica, slavski kolač, žito i ljubav i poštovanje prema vjeri, Bogu i svecu zaštitniku naše porodice“, kaže Jana.

Aranđelovdan će proslaviti i porodica Obadović, u krugu najuže porodice, poštujući propisane mjere. Obadovići kažu da im je neobično što neće ugostiti one sa kojima su najbliskiji i sa kojima ovaj porodični praznik ima posebnu draž.

„Kod nas je slavlje, kao i svake godine, dan kada se na slavi okupi najuža porodica. Ja sam na studijama u Podgorici, braća često nisu u Beranama, pa nam fali da više vremena provedemo zajedno. Slava je dan koji je predviđen za porodicu i trudimo se da nas nikakve druge obaveze ne ometaju u tome. Zato se i radujem što smo i ove godine na okupu. Naravno da nam fale naši priiatelji, kumovi i rodjaci ali se nadamo da će ovo brzo proći i da ćemo se opet sastaviti i okupiti oko slavske trpeze“, kaže Maša.

izvor: portalberane.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još