Ako ste ljubitelji knjiga ove internet adrese su pravo mjesto za vas

 Ako ste ljubitelji knjiga ove internet adrese su pravo mjesto za vas

Foto: Unsplash

Ako dijelite sa nama ljubav prema knjigama, i ako cijenite iskrene, tople preporuke koje knjige da čitamo, ako volite da razmjenjujete mišljenja o pročitanim djelima, ovaj tekst je za vas!  Nema boljeg prijatelja od knjige, ni većeg neprijatelja kulturi od onih koji ne čitaju.

,,Ne postoji dovoljno dugačka knjiga, niti dovoljno velika šolja čaja za mene”, govorio je Oskar Vajld.

  Čitanje treba da nam bude navika, dio dnevne rutine, zato ako nije potrudite se da vam čitanje postane navika, stvorite sebi obavezu čitanja, čitanje knjiga blagotvorno djeluje na naš um. Mi vam predlažemo tri internet adrese na kojima ćete pronaći dobre naslove, koje vrijedi pročitati.

Foto:Unsplash

Šta da čitam?

Jedinstveni portal  za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku  ,,Šta da čitam?”  pokrenula je Biblioteka grada Beograda, u njegovom radu učestvuje preko 30  javnih biblioteka iz Srbije. Preporuke pišu bibliotekari, mladi književni kritičari i pisci. Njihov moto je ,,Ističemo dobre knjige, stvaramo dobre čitaoce!”. Pored preporuke djela na portalu se može pročitati i odlomak iz djela koji se preporučuje. Pronađite ovu adresu, ona je put do dobrih knjiga.

Čitaj knjigu

Blog ,,Čitaj knjigu” pokrenula je Alis Marić, nakon 22 godine korporativne karijere. Knjige su bile njena velika ljubav i utjeha u periodu dok je radila posao koji nije voljela. Nakon otkaza, koji bi za većinu bio kraj za Alis je bio novi početak – početak ostvarivanja njenih snova, pokrenula je blog, koji danas prati veliki broj onih kojima je čitanje strast. Alis Marić ,,udomljuje” knjige, na nedeljnom nivou dobitniku šalje knjigu na kućnu adresu, pogledajte facebook profil ,,Čitaj knjigu”, možda sljedeća knjiga bude vaša. Preporuke Alis Marić dolaze iz srca, iz velike ljubavi prema književnosti, posjetite njen blog i uvjerite se zbog čega Alis kaže:,, Najljepše što mi se dogodilo u posljednjih nekoliko godina je to da sam dobila otkaz.”

Foto: Unsplash

Bibliovca

Stado tvrdoglavih ljubitelja knjige nastao je iz želje jednog horoskopskog ovna da makar jedan projekat završi do kraja. Iva Rajić pokrenula je ovaj blog sa prvobitnim ciljem da napiše 100 recenzija bez obzira na to hoće li ih neko čitati. Napisala ih je, ne samo da ih neko čita već se željno isčekuju novi naslovi i njene nove objave. Ono što je dobro i što Ivu odvaja od većine blogerki koji se bave recenzijama je to što ona iskreno piše koji autor joj se ne dopada i zbog čega. Ne voli Murakamija, iako ga većina voli, i o tome otvoreno piše.  Ako ste lovac na dobre knjige, posjetite ovaj blog i pročitajte Ivine smjernice.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još