Buongiorno Italia, buongiorno Maria -prije putovanja u Italiju pogledajte ova 4 filma

 Buongiorno Italia, buongiorno Maria -prije putovanja u Italiju pogledajte ova 4 filma

Foto: Unsplash

Boje na italijanskoj zastavi simbolizuju vjeru, nadu i milosrđe, a riječ Italija asocira na kulturu, strast i vino. Državljani jedne od najljepših zemalja svijeta imaju životni moto La dolce vita, uživaju u milini besposličarenja i rade u prosjeku 20 sati nedjeljno

Prije nego posjetite zemlju u kojoj je dodijeljena prva univerzitetska diploma  jednoj ženi, Eleni Cornaro, a to je bilo u Padovi 1678. godine, pogledajte ova četiri  filma:

Foto: Unsplash
  1. Roman Holiday (Praznik u Rimu)

Divni Rim i još divnija Odri Hepbern u njemu! Ova romantična komedija prikazuje život princeze Ane, koja se iskrada iz dvorca i na jedan dan se pretvara u običnu djevojku koja uživa u Rimu, urađen po istinitom događaju iz života princeze Margaret, ovaj film je nominovan u deset kategorija za Oskara od čega je dobio tri, za glavnu žensku ulogu,  kostim i najbolju originalnu priču.

  1. To Rome with love ( Rimu s ljubavlju)

Ova komedija slavnog reditelja Vudija Alena donosi četiri priče kao dio jedne. Pogledajte kako se u čarobnom  Rimu radnik budi kao velika zvijezda, kako se provodi mladi bračni par na medenom mjesecu, arhitektu koji se vraća u ulicu svoje mladosti i studentskih dana,  i režisera opere koji dolazi u Rim da upozna vjerenika svoje kćeri a slučajno upoznaje talentovanog pjevača koji se nikad nije bavio pjevanjem.

Foto: Pexels
  1. Letters to Juliet ( Pisma Juliji)

U  grad ljubavi i  Romea i Julije, Veronu, stiže amerikanka Sofi. Sa grupom volontera odgovara na pitanja koja stižu Juliji, u kojima se traže ljubavni savjeti. Jedan od njenih odgovora, na pismo iz 1951. godine inspiriše ženu koja ga je napisala da dođe u Italiju i da potraži davno izgubljenu ljubav. Šta se dešava nakon njenog dolaska obavezno pogledajte.

  1. La vita e bella  (Život je lijep)

Život je lep je jedan od najljepših filmova, po nama, a sigurno je najpoznatiji italijanski film. Za razliku od gore navedenih filmova koji su opuštajući i romantični ovaj se bavi strahotama II svjetskog rata, priča je o jednoj porodici koja završava u nacističkom logoru, o jednom djetetu čiji otac pokušava humorom ublažiti istinu i prikriti činjenicu da su u logoru i da im je smrt blizu, da su oni u logoru za muškarce dok je njihova supruga i majka u onome za žene. Pogledajte priču o jednoj porodici u jednom strašnom vremenu, o jednom djetetu koje ne shvata zlo koje ga okružuje i sa radošću prihvata očev humor.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja