Čemu šminka ispod maske?

 Čemu šminka ispod maske?

Foto: Pexels.com

Pandemija korona virusa pogodila je mnoga zanimanja, među kojima su i profesionalni šminkeri, zaustavila je i sve vrste proslava poput svadbi, rođendana, pa i večernjih izlazaka, koji su šminkerkama u našem gradu bili jedan od osnovnih izvora zarade, piše portal Pljevlja.

Istraživanje kompanije Nilsen pokazalo je da je i prodaja kozmetičkih proizvoda, prije svega šminke, drastično opala za vrijeme kovida. Za ovu djelatnost, najgori su, kao i za sve nas, bili martovski dani karantina.

Dvije šminkerke iz Pljevalja, Nataša Čabraja i Karmela Ćirlija, govore o poslu za vrijeme pandemije.

Nataša Čabraja se profesionalnim šminkanjem bavi već 15ak godina. „Poslednji niz godina bio je izuzetno povoljan za ovaj posao, naravno- mogla sam da zaradim za pristojan život, naročito u mesecima kada su aktuelne proslave, to je pretežno letnji period“, objašnjava Čabraja.

Pandemija koronavirusa je itekako uticala na ovu djelatnost, navodi profesionalna šminkerka.

„Situacija sa kovidom je dovela do potpunog prestanka rada make up umetnika. Nažalost, gubitak prihoda je ozbiljan u ovoj struci“, tvrdi Čabraja.

Kako briga o djeci i porodici ne izostaje ni u vrijeme pandemija Čabraja se prije nekoliko mjeseci, zbog manjka posla u salonu, zaposlila u lokalnoj drogerijskoj kući.

„Iskreno se nadam da ćemo izaći iz cele ove situacije, pre svega zdravi, i nastaviti tamo gde smo stali pre kovida“, zaključuje ona.

Obimom posla u ovoj djelatnosti nije zadovoljna ni Karmela Ćirlija, koja se zanimanjem profesionalnog šminkera bavi 17 godina.

Ćirlija ističe da se u ovaj posao ulaže dosta truda, „Ovim divnim poslom se bavim 17 godina, od toga punih 15 godina salonskog rada. Oko dvije godine sam posvetila profesionalnom usavršavanju i sticanju prakse u Nišu, Beogradu, Novom Sadu“.

„Od šminkanja se može jako lijepo živjeti, posebno ako ste radoholik i posao vas inspiriše i podstiče, što jeste moj slučaj“, navodi ona.

Ćirlija je saglasna da je obim posla daleko manji „Kao i svuda u svijetu, zbog poštovanja mjera prinuđeni smo na manji obim posla. Svadbi, rođendana i proslava nema, pa samim tim ni usluge šminkanja. Poneko vjenčanje samo, da nam povremeno uljepša vikend“.

Ona kaže da se u njenom salonu ostale usluge pružaju u nešto manjoj mjeri, ali da vode računa o donešenim mjerama, kao i da su mjere opreza mnogo veće.

Neizvjesna 2020. godina donijela je finansijsku nestabilnost mnogim malim privrednicima i pojedincima koji se bave biznis preduzetništvom, pa i našim sagovornicama. One se nadaju da ih u 2021. čeka izlaz iz trenutne situacije.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još