Kada pređete 50. mijenja se sve, pa i jelovnik

 Kada pređete 50. mijenja se sve, pa i jelovnik

Izvor: Depositphotos

Ma kako se mi osjećali, naše tijelo se mijenja i ima nove zahtjeve, posebno kada je riječ o ishrani

Usporavanje metabolizma i ubrzano starnje kože usljed neodgovarajuće hrane samo su neki od posljedica prelaska 50. godine života. Naše tijelo gubi mišiće, koštana masa se proređuje i kosti postaju krhkije, pa je izmjena jelovnika i prelazak na zdravije namirnice glavni savjet koji možemo dobiti od ljekara, posebno nutricionista.

Gubitak snage, proteina ili stanje malnutricije zbog tjelesnih, psihičkih i ekonomskih promjena dodatno obilježava stariju životnu dob. Energetski unos značajno je niži, pa se dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

Oko pedesete, tijelo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase. Kod muškaraca starijih od 65 godina bazalna metabolička stopa, odnosno količina kalorija što je tijelo troši u stanju mirovanja da bi održalo vitalne funkcije organizma za 300 kalorija dnevno je niža od one koju imaju dvadesetpetogodišnjaci, prenosi Magazin Novosti. 

S obzirom na to da su stariji ljudi najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje – objašnjava njemačka doktorka Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

Osobe koje oduvijek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije mijenjati svoje navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promjene.

Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da  konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima. Na primjer, hleb od cijelih žitarica umjesto bijelog hleba – objašnjava ova doktorka.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja