Kardio trening za početnike

 Kardio trening za početnike

Foto: Unsplash

Ovaj tekst je za vas ako:

  1.  Nikad nijeste trenirali
  2.  Napravili ste dužu pauzu i želite opet da počnete

Odredite sebi realne ciljeve i pratite reakciju sopstvenog tijela. Uz početak treninga potrebno je početi mijenjati i životne navike, prije svega dan započnite  čašom tople vode i limuna i računajte na to da vodu morate piti tokom cijelog dana. Stručnjaci tvrde da je potrebno oko tri mjeseca da se stekne neka navika, zato pokušajte istrajati kako bi vam trening postao životni stil.

  1. Jumping Jacks (Džamping džek)

Omiljeni skokovi za djecu nijesu samo zabavni, već nude i zdravstvene prednosti! Oni pomažu u podizanju srčane frekvencije i tjelesne temperature i pružaju vam potpuni tretman tijela. Oni čak mogu da ojačaju vaše kosti, izgrade tonus mišića, pomažu u gubitku težine i popravljaju  raspoloženje –a za njih vam nije potrebna nikakava oprema! Iako možda nijesu idealni za ljude sa već slabim kostima, oni  pomažu u  sprečavanju gubitka koštane mase i ojačavaju kosti , što je dobro za one koji su u  riziku od razvoja osteoporoze. Istraživanja pokazuju da  svaka 30-minutna sesija džamping džekova topi oko 180 kalorija za prosječnu odraslu osobu.

Foto: squatwolf.com
  1. Jump Rope (konopac za preskakanje)

Koji dio opreme za vježbanje možete kupiti za manje od pet eura, da ga  možete nositi u bilo kojoj torbi, da ga može koristiti čitava porodica a pritom njegova upotreba poboljšava kardiovaskularni sistem ujedno tonirajući  mišiće?  Naravno, konopac za preskakanje. Konopac  za preskakanje redovno jača mišićeve tijela i poboljšava elastičnost okolnih tetiva i tkiva, pomaže poboljšanju vaše kognitivne funkcije jer poboljšava komunikaciju nervnog sistema između  mozga, zglobova i mišića u donjim djelovima nogu. Konopci za preskakanje su lako prenosivi, što ih čini odličnom opcijom prilikom putovanja, odlični su za rad na otvorenom u vašem omiljenom parku ili kursu vježbanja. Mnogi gradski parkovi imaju opremu za vježbanje  na otvorenom, uz konopac za preskakanje možete dobiti odličan trening ukupnog tijela kombinovanjem vaših omiljenih vježbi na raspoloživoj opremi sa preskakanjem konopca

Foto: Facebook
  1. Staircase Exercise (vježbanje na stepenicama)

Zvanično je klasifikovana kao zahtjevna vježba i sagorijeva više kalorija u minuti nego džogiranje. Podizanjem srčane frekvencije, penjanje stepeništa štiti od visokog krvnog pritiska, povećanja tjelesne težine i zapušenih arterija. Ovo smanjuje rizik od razvoja hroničnih stanja kao što su dijabetes, bolesti srca, vaskularna demencija, pa čak i od nekih oblika raka. Penjanje uz stepenište takođe jača naše kosti i mišiće, poboljšavajući snagu, gustinu kostiju i tonus mišića. Ovo je naročito važno za žene koje rade poslove gdje puno sjede ili stoje, jer imaju značajno veći rizik od nastanka osteoporoze nego muškarci. Ova fizička aktivnost pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Tjera  naše  tijelo da oslobađa  endorfine, hormone zbog kojih se bolje osjećamo.  Ublažava  svakodnevni stres i tenzije.

  1. Jumping Jacks to the Step (Džamping džek na steperu)

Džamping džek  na steperu pokreće cijelo tijelo, što znači da je efikasan način da istovremeno vježbate više od jedne mišićne grupe. Redovno vježbanje će rezultirati većom fleksibilnošću i mišićnom podrškom u ramenima, rukama, kukovima i nogama. Vježbanje je prirodni gubitnik stresa, jer će fizički napor dovesti do različitih hemijskih procesa uključujući i one koji oslobađaju endorfine, što može učiniti da se osjećate energično i bez stresa. Broj kalorija koje trošite zavisiće od težine , ali ova vježba definitivno treba biti uključena u režim vježbanja ukoliko je cilj redukcija tjelesne mase.

Foto: unsplash
  1. Run, Walk, Play (Trčanje, Šetanje, Igranje)

Trčanje, šetanje, igranje  su aktivnosti koje ne koštaju puno a donose puno benefita. Trčanje je popularan oblik fizičke aktivnosti. ako ste početnica, trebalo bi da počnete sa brzim  hodanjem, pa da napredujete  do džogiranja i aktivnog trčanja. Prilagodite vašu ishranu treniranju, uključite puno svježeg voća i povrća, mesa sa povrćem, svježe žitarice i mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti. Smanjite količinu suhomesnatih proizvoda, gaziranih pića i šećera. Iskoristite lijepo vrijeme, igrajte odbojku na pijesku, fudbal, košarku, vozite bicikl, plivajte.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja