,,Najmlađi stari grad na svijetu”- mjesto koje morate posjetiti

 ,,Najmlađi stari grad na svijetu”- mjesto koje morate posjetiti

Foto: Privatna arhiva

Pitam se o čemu bi se moglo misliti i govoriti a da se nad tim ne nadvije sjenka balkanskih podjela: o Tesli, Andriću, Krleži, Ujeviću, Miljkoviću, Selimoviću sigurno ne jer odmah počinje pogrešno tumačenje i njihovog djela i njihovog života. Ta balkanska sjena pala je i na ,,najmlađi stari grad na svijetu“ Andrićgrad. Odmah nakon što je Emir Kusturica objavio da će izgraditi grad Andriću počela su pitanja: Čiji režiser, čijem piscu, na čijoj zemlji?

,, Svi smo mi zatočenici proklete avlije“

Samo što iz ove naše balkanske nema izlaza. Bez namjere da pokušam dati odgovor na ova pitanja želim naglasiti da je Andrićgrad turistički i kulturni kompleks koji se nalazi na poluostrvu između  dvije rijeke -Drine i Rzava, nadomak višegradske ćuprije. Dok se šetate ovim gradom imate utisak da je nastao u neka davna vremena, i da su mnoga carstva ostavila trag na njemu. Ulazna kapija, Karavan saraj, Vizantijski dvor, Gradska kuća, Institut, spomenici Andriću, Tesli i Njegošu, crkva, bioskop  ali i poslastičarnica, pivnica, optika, picerija, ćevabdžinica, pekara, apoteka, knjižara, hostel, restoran je ono što ovaj novoizgrađeni grad nudi.

Foto: Privatna arhiva

Na svakom koraku su vidljivi politički stavovi njegovog glavnog neimara- ulica Mlada Bosna, umjetnički prikazi Dodika, Putina, Mladobosanaca, Če Gevare, Fidela Kastra… Kusturica se na taj način svojim, kako umjetničkim tako i graditeljskim izrazom ubraja u one čije se djelo na različite načine tumači, ali činjenica ostaje da je Andrićgrad postao nova tačka na kulturno-turističkoj mapi, te da će mnogi tako upoznati, po možda prvi put Andrića, Drinu, Balkan.

Više puta sam boravila u Andrićgradu, samim tim i u Višegradu i ima nešto predivno u toj kasabi što me vuče da joj se uvijek sa radošču vraćam. Bez obzira da li imam isti ili sličan svjetonazor kao tvorac Andrićgrada ili imam različit i suprotstavljen ovo mjesto me uvijek inspiriše da mislim o nama, običnoj raji sa Balkana, o svemu što je bilo, što biva i što će tek biti. Nedavno postavljen spomenik braći Sokolovićima, Makariju i Mehmed paši, tjera da se zapitamo kad će prestati ,,bratska krvomutnja” iako znamo da nikad neće. Nemoguće je, makar je meni bilo, da ručam u restoranu ,,Zlatna moruna” a da sa velikom pažnjom ne pogledam oslikane zidove restorana…Kusturica jasan, da ne može biti jasniji u pokazivanju svog stava…Svoje mjesto na zidu restorana imaju i Milunka Savić i Sofija Jovanović…

Foto: Privatna arhiva

Sve u svemu, boravak u Andrićgradu nije samo šetnja, nije samo uživanje u hrani i piću, smatram da je to poziv na razgovor i promišljanje o onim temama koje su jako važne i jako bolne …Ne štedi nas Kusturica, a nije ni Andrić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja