Ovo je prvo oružje iz kog je pucano u svemiru

 Ovo je prvo oružje iz kog je pucano u svemiru

Izvor: shutterstock

Dok NASA, UAE i Kina vode sve zahuktaliju bitku za Mars, Rusi se podsjećaju kako su stvari izgledale nekada. Tako na fotografiji koja ovih dana kruži internetom imamo priliku da vidimo automatski top R-23M – prvo oružje kojim je pucano u svemiru.

Ono što danas vidimo kao relikviju nekih prošlih (mada ne tako davnih) vremena, tada je bilo pravo remek-djelo, a konačno imamo priliku da dobro pogledamo jedno od njih.

U pitanju je do sada najjasniji prikaz samoodbrambenog sistema „Ščit-1“. Njime je bila naoružana vojna svemirska stanica „Almaz OPS-2“, koja je osam mjeseci kružila oko Zemlje između 1974. i 1975. godine, prenosi B92. 

Naime, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nedavno fotografiju na kojoj se, između ostalog, nalazio i ovaj top. Anatolij Zak, koji vodi internet-stranicu „Russia Space Web“, uočio ga je i ukazao na njega.

Top je napravio razvojni biro „NPO Mašinostrojenije“, koji je zaslužan i za poznati svemirski program „Almaz“, popularan tokom Hladnog rata.

Do skoro je postojala jedna jedina fotografija R-23M topa, koja em što je bila veoma lošeg kvaliteta, em što je prikazivala samo prototip. Prije šest godina, jedna ruska televizija prikazala je sistem malo bolje.

U pitanju je tzv. „top-revolver“, koji ima dizajn sličan kao kod „getling“ topova i omogućava veću brzinu ispaljivanja nego kod običnog oružja.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još