Pet pravila koja svaki uspješni frilenser poštuje

 Pet pravila koja svaki uspješni frilenser poštuje

Foto: Unsplash

Iako se čini da je posao frilensera dobar samo zbog toga što sam određuje pravila kad radi, za koga radi, s kim i gdje radi ipak postoje neka generalna pravila koja većina frilensera poštuje kako bi njihov rad bio produktivniji

  1. Odredite svoje radno vrijeme i poštujte ga!

Napravite raspored za svaku sedmicu i potrudite se da ga pratite. Nikakvi izgovori nijesu prihvatljivi. Nemojte se ponašati kao student kome se ne uči pa svako malo gleda TV, jede ili kuva kafu! Najvažnije pravilo je da kad radite onda zaista radite. ,,Time is money“- rekli bi Amerikanci, zato poštujte svoje vrijeme.

  • Jedan kutak odvojte samo za sebe i napravite svoj home – office

Napravite sebi ugodno mjesto kako bi se što bolje fokusirali na posao, neka to bude vaša poslovna tvrđava, mjesto gdje ste sebi i direktor i zaposleni. Ako nijeste u mogućnosti to da uradite onda se , tamo gdje ste odlučili da radite ,ponašajte kao da ste u najboljoj kancelariji na svijetu

Foto: Unsplash
  • Sredite se kao nikad prije

Pravilo koje izgleda nevažno i površno, možda ste pomislili zašto da se sređujem kad mogu raditi i u pidžami – zato što psiholozi kažu da je motivacija veća a mi vam kažemo da treba , prije nego počnete sa radom, da vidite zadovoljnu osobu u ogledalu! Praktični strana ovog pravila je u tome što tako sređeni uvijek možete otići na neki poslovni sastanak koji je iznenada iskrsnuo.

  • Napravite pauzu i zaustavite se na vrijeme

     Ne dozvolite da vas zavara činjenica da sami određujete radno vrijeme, zapamtite zlatno pravilo 8+8+8 – osam sati radite, osam odmarajte, osam spavajte. Obavezno odredite pauzu u toku rada, nemojte odlagati obaveze i sebe tjerati da radite duže kad se posao nagomila. Ne uzimajte više obaveza već onoliko koliko možete obaviti u dogovorenim rokovima.

Foto: Unsplash
  • Poštujte svoj rad kako bi ga i drugi poštovali

Kad kažete radim od kuće za većinu je kao da kažete ne radim, tretiraju ga kao i rad po kući. Ne dozvolite to! Naučite da pohvalite sebe i ono što ste postigli, pričajte o svom radu i nemojte dopustiti onima koji su ,,odradili svoju smjenu“ u nekoj firmi da vas ometaju u vašem radu i da o njemu govori sa blagim osmjehom na licu.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja