Pet razloga zbog kojih treba da skijate

 Pet razloga zbog kojih treba da skijate

Foto: Unsplash

Skijanje je sport koji donosi mnoge benefite za zdravlje, mi ćemo vam navesti samo neke a vi ako imate priliku idite u planine jer fizička aktivnost, čist vazduh i sunce učiniće da se osjećate predivno. Iako je  skijanje izuzetno naporan sport koji zahteva punu koncentraciju, izvrsnu kondiciju i osećaj za koordinaciju lako se i brzo uči pa ,,ko je blesav da sjedi kući”

  1. Poboljšava propriocepciju, sposobnost svjesnog ili nesvesnog prepoznavanja položaja sopstvenog tijela u prostoru. pexels skijanjeTo je ona sposobnost da znamo da, kad držimo ruku ispred zatvorenih očiju, da je ruka tu iako je ne možemo vidjeti. Skijanje zahtijeva ravnotežu i koordinaciju pokreta, dok skijate morate biti svjesni i najmanjeg pokreta koji napravite kao i položaja tijela u svakom trenutku ako želite da ostanete na nogama. Propriocepcija godinama slabi, redovno skijanje pozitivno utiče na nju, što više budemo skijali više ćemo je jačati.
Foto: Unsplash
  1. Jača kosti i zateže mišiće, dok skijamo tijelo nam je u specifičnom položaju čučnja i polučučnja, koljena su opterećena ali se na taj način jačaju. Skijanjem vježbamo unutrašnje i spoljašnje mišiće butina, gluteus, zadnju ložu. Kako bi se smanjila mogućnost skijanjepovrede preporučuje se zagrijevanje i istezanje mišića prije i poslije izlaska na stazu. Prije samog odlaska na skijanje ako redovno ne trenirate posvetite se vožnji bicikla ili nordijskom skijanju kako bi pripremili tijelo i smanjili upale.
  2. Troši kalorije i dovodi do zdravog gubitka kilograma, naravno samo ako se uz skijanje pridržavate zdrave i pravilne ishrane. Više proteina, zdravih masti, voća i povrća uz fizičku aktivnost  dovešće do topljenja masnih naslaga.
Foto: Unsplash
  1. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, zbog ove aerobne aktivnosti ubrzava se puls, poboljšava cirkulacija, samim tim kiseonik i hranjive materije brže dolaze do tkiva, ako skijate biće vam zahvalni i srce i pluća.
  2. Poboljšava raspoloženje jer boravak u prirodi, na otvorenom, na suncu uz fizičku aktivnost čini da budemo srećniji. Sem uživanja u samom skijanju možete se opustiti uz neki topli napitak u lokalima kraj staza, uveče uz dobru muziku i odličnu hranu u nekom od pabova ili se možete prepustiti čarima spa centra. U svakom slučaju, vrijeme provedeno na snijegu sa porodicom i prijateljima čini da se osjećamo ispunjeno i zadovoljno.
Foto: Unsplash
Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja