Suza Evrope, rijeka Tara

 Suza Evrope, rijeka Tara

Foto: Facebook

Veličanstvena rijeka Tara, najduža je rijeka u Crnoj Gori, a njen kanjon je najduži i najdublji u Evropi, drugi po veličini u svijetu, odmah nakon Velikog kanjona rijeke Kolorado. Nastala je spajanjem rijeka Opasnica i Veruša, grle je Komovi, a zajedno sa rijekom Pivom gradi moćnu Drinu. Posmatrači kažu da se ne zna je li ljepša dok teče ravnicom ili dok brza kroz kanjon. Zbog rijetko lijepe crnogorske prirode Petar Lubarda je rekao:,, Nedavno sam plakao pred ljepotom Crne Gore“, kanjon Tare mami i osmjeh i suze u isto vrijeme, pred ,,njim drhtiš a njemu se diviš“ , zbog njega je, između ostalog, Crna Gora proglašena za ekološku državu, oazu netaknute prirode. Na mjestu gdje je kanjon najdublji litice su visoke 1300 metara, a nevjerovatni su mnogi vodopadi koji se slivaju sa stijena  u rijeku, kao što je vodopad ,,Bajlovića sige”.

Foto: waytomonte.com

Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, kao neprocjenjivo prirodno bogatstvo, u okviru programa ,,Čovjek i biosfera“. Brzaci rijeke Tare su pravi izazov za one koji žele avanturu, kako za one koji odluče da plove nizvodno pomoću kajaka i gumenog čamca, tako i za one koji se opredijele za tradicionalne metode rafting Tarom na drvenim splavovima. Njima upravljaju iskusni rafteri, a sezona raftinga traje od maja do oktobra. Postoje mnoge rijeke  na kojima možete otići na rafting ali je Tara jedina iz koje možete u isto vrijeme piti vodu jer je Tara najveći evropski rezervoar pijaće vode. Bilo da živite u Crnoj Gori ili ste samo u prolazu, rafting Tarom je nešto što treba probati, makar jednom u životu!

Film ,,Tara – Rijeka strasti i izazova”  autora Veljka Vujanovića dobio je prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji a u kategoriji turistički film. Film smo preuzeli sa youtube kanala  Anutra travel agency kako bi vam pokazali ljepotu rijeke Tare ali i ovu kratku skasku koja prati  grupu kajakaša u njenoj dvodnevnoj avanturi po kanjonu. Kažu da ,,slika govori više od riječi” a video više i od slike zato obavezno pogledajte jer ćete vidjeti one djelove kanjona do kojih se može samo doći kajakom.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja