Tri načina za čišćenje zaštitnih maski

 Tri načina za čišćenje zaštitnih maski

Foto: Pixabay

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti podstiču ljude da nose zaštitne maske kad god su vani jer su upravo maske „jedno od najmoćnijih oružja koje pomaže u sprječavanju širenja covida-19“.

Sve veći broj dokaza koji potvrđuju da maske mogu pomoći u zaustavljanju respiratornih kapljica u velikoj mjeri odgovornih za širenje novog koronavirusa. No, da bi maske bile učinkovite, potrebno ih je redovno i temeljno čistiti i prati.

Popsci donosi tri najučinkovitije metode čišćenja maske, ali imajte na umu da ove metode možete primijeniti samo ako koristite pamučne maske ili maske od neke druge tkanine. Ove metode nemojte primjenjivati na jednokratne medicinske maske jer to može smanjiti njihovu učinkovitost.

Sve što trebate napraviti jeste ostaviti masku u kipućoj vodi na pet minuta. No, zavisno od tkanine od koje je izrađena maska, vrenje bi moglo oštetiti masku ili uticati na prozračnost.

Da biste osigurali da vaša maska ostane funkcionalna nakon ključanja, moraćete je pažljivo pregledati. Nakon vrenja provjerite ima li vidljivih rupa na maski. 

Bacanje maski za lice zajedno s ostatkom odjeće u mašini je sjajan način da ih operete. Baš kao što sapun za ruke uništava virus razbijajući njegovu vanjsku površinu, deterdžent će biti dovoljan da očisti masku kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu.

U ovom slučaju potrebno je obratiti pažnju na temperaturu. Preporučuje se pranje na 60 stepeni Celzijusa.

Masku možete učinkovito oprati i tako da je namočite na pet minuta u smjesi jedne kašike izbjeljivača u litri vruće vode. Temperatura nije bitna – izbjeljivač radi sanitarni posao – ali to je dodatni sloj sigurnosti.

Da biste se riješili ostataka izbjeljivača, izvadite masku iz otopine i isperite je pod slavinom 10 do 15 sekundi – bilo koje temperature. Nakon toga potopite je u čistu vodu još pet minuta. Masku nakon toga dobro osušite i biće spremna za upotrebu.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još