U vinu je istina,u kafi je sudbina

 U vinu je istina,u kafi je sudbina

Foto: ledgerinsights.com

U jednom kafiću u Višegradu primijetili smo  neobičnu kartu pića, pored ponude i cijena sadržala je kratke opise kafane, vina, kafe . Na stranicama o nama  najmilijem napitku pisalo je ,,U vinu je istina, u kafi je sudbina”. Legenda kaže da je sve krenulo iz Etiopije, etiopijski kozar Kaldi primjetio da se njegove koze čudno ponašaju. Brstile su crvene bobice sa grma i to ih je učinilo hiperaktivnim, toliko da cijelu noć nijesu spavale. Tada je kozar, zajedno sa lokalnim sveštenikom, napravio napitak od crvenih bobica i konzumiranje kafe je počelo. U istom periodu afrička plemena su pravila čokoladice od kafe i životinjske masti. Arapi su prvi samljeli  i pekli kafu. Mi je takvu danas pijemo. U XVII vijeku kafa stiže u Evropu, a početkom XVIII i u Južnu Ameriku. Čaj u kafi je sudbinaje bio omiljeni napitak u Sjevernoj Americi, sve do 1773. godine. kada su američki kolonisti organizovali protest protiv Velike Britanije, u kome su uništili veliki broj sanduka čaja na brodovima u Bostonskoj luci.  Ovaj događaj poznat je pod imenom Bostonska čajanka.  Kolonisti su odlučili u znak protesta da prestanu piti čaj, pa je tako kafa postala popularan napitak. Narod je bio nezadovoljan ubiranjem poreza na osnovne životne namirnice kao što je čaj.

Foto: plezirmagazin.net

Naziv kafa potiče od  arapske riječi gahhwat. U Turskoj je postala kahve, u Holandiji koffie, u Britaniji coffee, kod nas kafa, kava, kahva. Na svijetu postoji više od 50 vrsta kafe, najveći izvoznik kafe je Brazil, zatim Kolumbija, Indonezija i Obala Slonovače. Nakon nafte ova tečnost zauzima drugo mjesto na svjetskom tržištu, 65 država na svijetu uzgaja kafu, godišnje se popije oko 135 miliona kubika kafe. Bah, Betoven, Balzak bili su oduševljeni ovim napitkom.  Espresso, koji se najviše pije u Italiji, nije posebna vrsta kafe već je način na koji se kafa priprema. Prva pržionica kafe na Balkanu otvorena je u Zagrebu, 1892. godine. Neke od prednosti ispijanja kafe su:

  • reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove
  • odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti
  • ubrzava gubitak masti
  • poboljšava koncentraciju

Dok mi pijemo prvu jutarnju, čitamo Momu Kapora i njegove zapise o čarobnom napitku:

,,Kafa je najvažnija sporedna stvar našeg života. Čini se, bez svega možemo, sem bez kafe… Način na koji se spravlja i pije kafa, predstavlja, takođe, i pouzdanu granicu između mentaliteta i civilizacija. Dok Sever i Zapad piju kratke espreso kafe usput i na brzinu, takoreći s nogu, oslonjeni uglavnom na šankove, Istok najpre mora da sedne, odahne i na miru rezimira dan u toj slatko-u kafi je sudbinagorkoj životnoj pauzi. Enciklopedije pišu da je kafa do petnaestog veka rasla isključivo u Istočnoj Africi, i to u Etiopiji. Odatle je preneta u Arabiju, Turci su primili običaj pijenja kafe i preneli ga u naše krajeve. Zato je mi i zovemo “turska kafa”! Zanimljivo, pošto su nas navikli na kafu, Turci su prešli na pijenje čaja. Bilo kako bilo, kada sam jedne godine na Rodosu, naručio “tursku kafu”, kelner me umalo nije izbacio iz kafane:”Gospodine – rekao je ljutito – ovde se pije samo grčka kafa! Ako želite tursku, eno vam preko puta Male Azije, pa plivajte…”

Foto:rtvbudva.me

“Kod nas se uz kafu rađa ljubav, kuju se zavere, leči mamurluk, prave planovi, drže sastanci, mire zavađeni, teše udovice, a ogovaranje bližnjih ne bi ni u snu bilo moguće uz neko drugo piće. Kafa je naša prošlost, ali i naša budućnost, jer smo, verovatno, jedini narod na svetu koji predviđa sudbonosne događaje gledajući u dno prazne šoljice, koja je pre toga bila prevrnuta na tacnu, da se “ocedi”! ”

Izvor: Lozen

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još