Od rekreativnog sportiste do najboljeg sportskog novinara u Nikšiću

 Od rekreativnog sportiste do najboljeg sportskog novinara u Nikšiću

foto: privatna arhiva

Posebna čast je kad se ukaže prilika, da novinar vodi razgovor sa novinarom, a još ako je taj novinar najbolji.

Ovaj dan započinjem dijalogom sa Ivanom Roćenovićem, najboljim sportskim novinarom za 2020. godinu u opštini Nikšić. Njegova skromnost plijeni, a za profesionalnost nagrada sve govori.

Ivane, zašto baš novinarstvo i kako je sve počelo?

“Još od malena sam gajio ljubav prema sportovima, posebno prema fudbalu koji sam aktivno trenirao do 16 godine. Nakon završetka srednje Ekonomske škole na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje već par godina bio je otvoren smjer za sportsko novinarstvo, a ja nijesam imao dilemu u kom ću pravcu krenuti. Poslije završetka osnovnih studija i dobijanja diplome sportskog novinara, specijalizirao sam Fizičku kulturu. Moj prvi radni angažman bio je u Dnevnim novinama kao dopisnik iz Nikšića, a svoju dalju karijeru unaprijedio sam i razvio u Radio televiziji Nikšić u kojoj sam već tri godine. Iskustvo rada u elektronskim medijima dodatno je probudilo moje interesovanje u oblasti sportskog novinarstva koje je i pored toga bilo veliko. Dakle,oduvijek sam znao da ce sport biti moja životna odrednica.”

Sport za tebe ima drugačiju perspektivu u odnosu na igrače. Kako ti na to posmatraš?

“Kao neko ko se rekreativno bavi sportom, a sa druge strane mora biti objektivan,nepristrasan i profesionalan,na sport posmatram kroz dva objektiva. Obzirom da sam se prije novinarskog poziva bavio fudbalom dugi niz godina, znam kako je ostaviti srce na terenu za voljeni klub u želji da se ostvari najbolji rezultat. Sa druge, poslovne strane, sportski događaj za mene dobija potpuno drugu dimenziju, pa se trudim da u mojim izvještajima nema simpatisanja kako pojedinaca,tako ni ekipa, već se isključivo oslanjam na dešavanjima na sportskom borilištu.”

foto: privatna arhiva

Znajući da susret novinara i sportiste, nekada zna da bude zahtjevan u razgovoru, kako ga ti opisuješ?

“Sport je gotovo podjednaka ljubav za sportistu i za novinara, te je samim tim veliki izazov za obje strane. Sportista treba pravilno da interpretira, a na novinara je da na kvalitetan način sagleda činjenice i postavi pitanje. Ono što bih izdvojio jeste da novinar mora da bude dobar sagovornik, a samim tim i pomalo psiholog. Veoma je bitno imati pravilan nastup u razgovoru kako bi se osoba opustila, odgovori imali smisao i cilj pitanja bio pogođen.

foto: privatna arhiva

Iz tvoje struke,sportskog novinara, šta bi  nam posebno izdvojio?

“Mnogo dogadjaja je na mene ostavilo utisak, ali onaj koji bih posebno izdvojio jeste kada sam izvještavao rukometnu utakmicu ženskih reprezentacija Crne Gore i Česke. ,,Lavice“ su kroz tada neviđenu dramu izborile plasman na Svjetsko prvenstvo. Česka je slavila u prvom meču 26:24, a Crna Gora u revanšu u dvorani Sportskog centra 25:23, pa je zbog više datih golova u gostima prošla dalje. Slavlje je bilo ogromno,palile su se baklje, dvorana se tresla i imao sam osjećaj kao da će se svaki sekund srušiti. Bilo je tu i drugih bitnih događaja, ali taj je nekako ostao najupečatljiviji za mene.“

Da li utakmice u sportskom novinarstvu pariraju utakmicama na terenu?

“Neko sam ko se bavi rekreativno futbalom i nastupa za ekipu Trebjesa koja se takmiči u Opštinskoj ligi i sa kojom sam osvojio titulu prvaka, a moram spomenuti i da sam dvostruki šampion nikšićke lige u tenisu. Preko toga sam stekao veliki broj poznanstava sa kojima je kasnije kroz moj posao trebalo odraditi priču, što uvijek predstavlja svojevrstan izazov za mene. Velika je razlika kada ste u opremi na terenu i poslovno, ali se svakako trudim da dam svoj maksimum bez obzira kojim sam povodom prisutan.“

Za poziv buducim sportskim novinarima, šta bi predložio?

“Prvo bih svim mladim ljudima preporučio bavljenje sportom, jer je to najbolji način za održavanje tjelesnog i psihičkog zdravlja, ali i za povezivanje sa drugim ljudima. Sportsko novinarstvo je svakako jedan od načina konstantnog bavljenja sportom samo iz jedne drugačije perspektive.”

foto: privatna arhiva

Ovom mladom uspješnom čovjeku na kraju smo poželjeli sreću. Bez sumnje vjerujemo da će i u budućnosti njegove nagrade potvrditi profesionalnost, a i ljudsku plemenitost.

Nikolina Kovačević

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još